-

Šta muzičari slušaju: Vojislav Voja Malešev (Killo Killo Banda, Drum ‘n’ Zez)

Vojislav Voja Malešev, frontmen novosadskih bendova Killo Killo Banda i Drum ‘n’ Zez za čitaoce Balkanrock portala otkriva koji su to vanvremenski albumi, kao i one koji ga oduševljavaju u poslednje vreme.

Etta James – The best of…(1960)

Moćni vokal i prisustvo najdubljih i najiskrenijih emocija propraćen je na Ettinim pesmama odličnom svirkom koja je protkana stilovima kao sto su jazz, blues, r&b pa čak i gospelom. Ophrvana nimalo naivnim privatnim problemima, Etta je na izuzetno intenzivan način urezala u duše slušalaca svoje stihove o nesrećnoj i neuzvraćenoj ljubavi, čiji smo ukus verovatno svi nekad okusili. Vanvremenski pogodak u srce. Za slušanje i tiho plakanje.

Mulatu Astatke & The Heliocentrics – Inspiration Information (2009)

Mulatu, poznat u svetu i kao otac etiopskog jazz-a, je takav čovek da je u stanju da čak i u svojim dosta zrelim godinama (rođen 1943.), snimi izuzetno aktuelan i produkcijski moderan album na kom vrlo uspešno oživljava svoje stare hitove u saradnji sa genijalnom ekipom iz grupe The Heliocentrics. Jednom kada čovek čuje ovu hipnotišuću kombinaciju jazz-a i afričkog ritualno-minimalističkog zvuka, kao zavisnik rado joj se posle opet vraća. Idealno za putovanja ili duge vožnje biciklom.

Tinariwen – Imidiwan: Companions (2009)

Još jedan od bendova koji proizvodi muziku koja osim što je dobra za slušanje u sredstvu prevoza i sama može da bude medij koji pomaže da putujete samo sedeći u svojoj fotelji. Uostalom i sami muzičari potiču iz naroda po imenu Tuareg koji žive kao nomadi u podsaharskom pojasu i nije im strano da u svojim džipovima, koji predstavljaju moderne kamile, prevaljuju ogromne razdaljine, okruženi pustinjom, u potrazi za boljim životom i zemljom iz svojih snova. Svakako treba poslušati čitav njihov opus jer je svaki album putovanje za sebe. A zbog bolje vizualizacije pogledajte i neki njihov live nastup (mogli ste ih videti i na Exit mainstage-u 2016.) da vidite kako egzotično-mistično se oblače. Odlično je za slanje duha na prinudni odmor i smanjivanje stresa oko bezizlanosti iz svakodnevice.

Ska Cubano – Mambo Ska (2010)

Iako i sam naziv benda zvuči dovoljno izazovno i deskriptivno, verujte, muzika je još zabavnija od naziva. Naravno, ako budete imali prilike da ih negde ukačite live, podići će vam kvalitet života na novi, mnogo srećniji, nivo. Ja sam ih gledao sa ekipom na Szigetu i mogu slobodno reći da mi je u top 3 svirke na životnoj tabeli „asam bio mlad i lud“. Svaka pesma je potencijalni partimejker i moze vas učiniti genijalnim di-džejem iako to niste, zato što će svi prisutni, uključujući i asocijalne seka-perse, momentalno zađuskati pa čak i prihvatiti izazov zvani „mambo-limbo dance“. Idealan za visoku promilažu i omekšane ligamente.

Taiwan MC – Cool & Deadly (2016)

Ovaj album sam tek počeo da otkrivam i već na prvo slušanje mi je bilo jasno da je ovaj čovek „the man“. On je inače godinama već prisutan na francuskoj, pa i svetskoj sceni. Iza sebe ima gomilu singlova i saradnji sa raznim umetnicima iz voda hip-hopa, trip-hopa, regea i dancehalla… Tačnije i njegov matični label Chinese Man se takvim izdanjima isključivo i bavi. Ovaj rođeni Panamac, a već dugo Parižanin, izgradio je sopstveni stil, koji meni kao pevaču i MC-ju, bukvalno zadaje domaći. Taj skill, brzina, flow i melodičnost čine ga univerzalnim ali i uvek prepunim neočekivanih poteza koji ubrzo postaju jako prijemčivi uhu običnih slušalaca.
Slušati na kul partijanama i polu-mekano gibati u kolenima.

Buraka Som Sistema – Buraka (2014)

Ovaj bend iza sebe ima četiri albuma i ja sam sad naveo ovaj poslednji, ali ispratio sam ih sve i ne mogu da se odlučim koji mi je najbolji. Praktično su sve vreme podizali standard i bili u korak sa najmodernijim trendovima u klupskoj muzici. Može se čak reći da su neki pravci poput kuduro i zouk upravo zbog njih doživeli procvat na svetskoj sceni. Klasični trend-seteri i pomalo hipsteri. Njihovi živi nastupi su energetske bombe. Imao sam sreće pa sam bio na jedno tri njihove svirke do sada i moram reći da ih je pratila dvodnevna upala svih mišića. Iako većinu tekstova ne razumem jer su na portugalskom, mislim da uspevam da osetim poruku i čujem zov unutrašnjih vračeva čiji glasovi prave od mene bosonogog ratnika. Moje jedino oružje biće izlomljeni ples. Slušati lud i biti spreman na sve.

Shazalakazoo – Metanational (2016)

Ovaj beogradski dvojac čine dva genijalca. Njihov talenat ogleda se u tome da pored sviranja klasičnih instrumenata vrlo brzo savladavaju i najmodernija sokoćala i uz pomoć ranih softvera i svoje mašte prave sulude kombinacije. I posle su još u stanju sve to i uživo da reprodukuju bez greške. Na svom najnovijem izdanju, opet su uspeli da me iznenade. Do sada ih je krasila autorska originalnost a onda su svojom kočopernošću i ludilom napravili album sačinjen od obrada svetskih, tradicionalnih, hitova i „himni“ prilagodivši ih sebi i svojoj veseloj publici. Lično, mislim da ćemo ovaj album svi imati kod kuće jednog dana i da će spajati tri generacije na raznim proslavama i žurkama. I ne samo ovde nego na celoj planeti, ljudi će ga imati i voleti. Slušati glasno i sa puno basa. I derati se na uvo nedužnom Šveđaninu koji vam se nađe u blizini pre nego sto očarate svojim nenormalnim plesom rumenu Bavarku sa kojom ćete veče završiti u klinču. Schnapps&Wurst kombinacija.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=_OEuvZUSt88&w=560&h=315]

Save