-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Szabi Murvai (Ektomorf)

Šta muzičari slušaju: Szabi Murvai (Ektomorf)

Szabi Murvai

Basista mađarskog metal sastava Ektomorf, Szabi Murvai, za čitaoce Balkanrocka otkriva svoje omiljene albume. “Apsolutno je nepobitna činjenica da neke ploče deluju presudno na nečiji život ili izbore u karijeri. Vrlo jasno se sećam kada sam prvi put slušao moje omiljene ploče, a i danas kad ih uvrstim u playlistu, bude u meni posebne osećaje. Sledeći albumi su učinili da uzmem instrument u ruke, učinili da budan sanjam velike pozornice, učinili me čovekom kakvim sam danas”

Guns N’ Roses – Use Your Illusion I-II (1991)

Nabavio sam kopiju najboljeg albuma benda GNR sa 11 godina, kada su njihove pesme osvajale vrhove muzičkih liste – međutim, na mene te megahit balade nisu ostavljale utisak, već čitav album, u celini. Odlične numere, od početka do kraja, tu se nalaze i sporije stvari, kao i uobičajeno rock ‘n’ roll ludilo. Ovaj album je toliko uticao na mene, da sam počeo da samostalno učim engleski jezik, samo da bih bolje razumeo tekstove pesama. Još jedna važna stvar u vezi sa ovim albumom jeste da sam kupio svoju prvu gitaru s ciljem da naučim da sviram baš ove pesme.

KoRn – Follow The Leader (1998)

Kada se nu-metal pojavio na sceni, to sam osetio na sopstvenoj koži, bukvalno. Bio sam oduvan novom vrstom rok muzike, i shvatio da ima mnogo više u samom metalu nego što sam prethodno mislio. KoRn je postao jedan od mojih omiljenih bendova od prvog sekunda kada sam ih ugledao na nemačkom Viva TV programu :) Njihov treći album bio mi je totalno izvan ovog sveta. Nikad nisam čuo da nešto zvuči tako moćno, bas i bubanj na najvišem nivou, a definisali su zvuk gitare čitavog žanra. Svih 13 numera su neverovatne, a “My Gift To You” je najmoćnija stvar koju sam ikada čuo.

Deftones – White Pony (2000)

Sa pločom “White Pony” Deftones su zarobili moje srce, zauvek. Veoma sam uživao uz njihova prva dva albuma takođe, ali jedinstvenost benda došla je sa ovim izdanjem. Glas China Morena i tehnika pevanja čine album pomalo preteranim, ali veoma sam zadivljen kako su uspeli da funkcionišu kao muzičari učinivši ovo živopisno delo melanholije beskrajno prijatnim za slušanje. Nemoguće je preskočiti ili izabrati omiljenu pesmu, iako  gostujući vokal Maynarda Jamesa Keenana na “Passanger” teraju žmarce na koži i dalje, posle svih ovih godina.

Soulfly – Soulfly (1998)

Kao i svi momci iz Ektomorfa i ja sam veliki obožavatelj Sepulture I Maxa Cavalere, oduvek. Veoma je teško izabrati najbolji album iz njegovog opusa. Kada je oformio Soulfly i objavio njihov debitantski album, definitivno sam se ukenjao. Nisam mogao da prestanem da ga slušam. Toliko snage, iskrenosti i intsiktivne muzike. Sa mojim prethodnim bendom s vremena na vreme sam džemovao čitav album mnogo puta, čak smo i svirali neke od ovih pesama na koncertima. Lično mislim da je ovaj album bolji od ploče “Roots”, ali formula je ista – može se osetiti da ovde nije bilo oklevanja ili glomazne produkcije da nadgleda čitav koncept. Nije čudo što je brutalna iskrenost i pravo-u-lice stav imao ogroman uticaj na mene i moj bend.

Metallica – Black Album (1991)

Još uvek mogu da se setim kako sam balavio ispred izlogu prodavnice ploča sa željom da kupim ovaj album – ali morao sam da nađem novac jer moja majka nije želela da mi da pare da kupim stvar “koja ima mrtvačke glave na njoj”, pa sam nakon nekoliko meseci uzdržavanja od koka kole I slatkiša (imao sam 11 godina u to vreme) mogao da priuštim ovu kasetu, i dan danas ne žalim zbog toga. Ovo je apsolutni metal – čak i na mom usranom kasetofonu zvučalo je kao najveća stvar na svetu. Od tog momenta nisam želeo ništa drugo, osim da budem u metal bendu, sviram gruv od koga ljudi lome svoje vratove; i sve ostale stvari koje čine metal – pivo, dugu kosu, žene i gitare! “Black Album” je jednostavno neverovatan, temelj metal muzike i temelj mog muzičkog ukusa, takođe.