-

Šta muzičari slušaju: Stefan Zdravković (Enormna Blajsna)

stefan-zdravkovicFrontmen mladog beogradskog rokenrol benda Enormna Blajsna, Stefan Zdravković za naš portal otkriva čitaocima albume koje najviše sluša, uz svoja veoma zanimljiva zapažanja.

“Internet je pojeo albume, Mislim da bendovi generalno više nemaju toliko prilika, novca, a ni želje da to rade, sada kad je sve postalo brza hrana kojoj je rok trajanja veoma kratak, ali ko zna – zna”, smatra Stefan.

Pearl Jam – Ten (1991)

Tinejdžerski dani, ja ispred ogledala skačem kao magarac i pevam svaku reč. Mislim da sam zbog ovog albuma toliko zavoleo muziku i pokupio tu neku energiju koju sada nosim u sebi. Tada sam prvi put počeo da se interesujem za neki bend i toliko istraživao i kopao preko raznoraznih članaka, intervjua, pa do velikih i malih svirki i dosta sam naučio. Mislim da svako treba da nauči šta znači biti u bendu, koliko je to veliko blago i koliko je lepa, ali i zeznuta stvar. Ovaj album je bio moj način da se približim tome.

Darkwood Dub – Život počinje u tridesetoj (2002)

Dugujem veliko hvala svom burazeru za ovo otkriće, dok sam još bio baš klinac. I dan danas ih slušam i svakog puta pesme doživljavam na drugačiji način. Mislim da se duh Beograda baš oseća na ovom albumu, i pravi je album za šetnju kroz grad sa sluškama.

The 1975 – The 1975 (2013)

Skoro sam naleteo na ovaj bend čeprkajući po netu. Dugo nisam mogao da nađem neki bend koji ću moći iznova i iznova da slušam i istražujem, a onda naletim na ove bahate Engleze. Za sada imaju samo ovaj album i pre toga par EP-jeva,  i svaka pesma je toliko dobro odrađena od početka do kraja da na svako slušanje čujem nešto novo. Jedni od retkih Engleza koji muzičke uzore nisu našli u Oasisu i ostalim kultnim britanskim bendovima, već na američkoj sceni, pa ko voli da istražuje – evo odlične prilike.

Coldplay – Parachutes (2000)

Svako od nas voli da bude sam nekada, da pročita knjigu, zapali cigaru i razmišlja, pogleda film, da samo blajsna ili šta god, smatram da je ovo idealan album za takve prilike. Mislim i da je ovo najbolji i najiskreniji album Coldplaya, posle su već počeli da skijaju na kokainu sa Rijanom.

Uvertira – Iz rupe bez dna (2015)

Postoji mnogo dobrih i kvalitetnih mladih bendova u Srbiji. Nekako se uvek fokus stavlja na Beograd kad je to u pitanju, međutim Novi Sad ima jaaako dobrih bendova, a jedan od njih je i ovaj sastav – Uvertira. Momci praše kako u studiju tako i uživo, i mislim da treba mnogo više pažnje da im se posveti.