-

Šta muzičari slušaju: Slobodan Boba Đukić (Eyesburn, Soulcraft, In From the Cold, Jimi Triple-B’s 666 Blues Band)

Hornsman Coyote i Balkan Music Box RiddimGitarista, basista i pevač Slobodan Boba Đukić, kao što možete primetiti iz naslova, trenutno je aktivan u čak četiri benda, od kojih je svaki žanrovski prilično drugačiji. Već na osnovu ovoga lako je pretpostaviti da će njegov izbor biti šarolik, što je uvek dobra preporuka za sve koji vole da iskorače van omiljenih žanrovskih granica.

„Evo, sastaviću dve liste, i to pet albuma koji meni dosta znače i koji su na neki način uticali na mene kao muzičara uz pet albuma koji se trenutno vrte po mojim plejerima, bilo da je u pitanju gramofon, CD plejer, dek ili mp3 player“, kaže Boba.

ZAUVEK lista:

Beastie Boys – Check Ya Head (1992)

Revolucionarni album! Pokazao da je najbolji recept za pisanje albuma ujedno i najlakši, jednostavno piši i sviraj kako osećaš. Nema potrebe lupati glavom da li se neka pesma žanrovski razlikuje od druge, da li si se udaljio od svog osnovnog stila i zvuka, i tako dalje. Samo se uključi i rokaj, spontano i opušteno. Jimi Triple-B’s 666 Blues Band je pokušao da napravi svoj „Check Ya Head“ albumom „Black Crow Leads The Way“. Ušli smo u studio, bacili ideje na sto, bilo je tu i bluesa i funka i countryja i hip hopa… Palice u ruke, gitare na ramena, 1-2-3… snimaj! Super osećaj!

Black Sabbath – Vol. 4 (1972)

Bio sam osnovna škola kada sam dobio ovaj vinil. Od prvih taktova i uvodne solaže na „Wheels Of Confusion“, ja sam bio kupljen zauvek. Ima tu još klasika tipa „Snowblind“, „Under The Sun“, „Changes“, „Cornucopia“… Mislim, teško je izdvojiti bilo koji album Sabbatha iz perioda 1970-1975, ali meni lično najviše prija „četvorka“. Po mom skromnom mišljenju, ima najviše te Sabbath magije i mistike, i definitivno je ploča koja me je uvukla u doom metal/acid rock žanr i naterala da kopam dalje i pronalazim sjajne bendove.

John Coltrane – A Love Supreme (1965)

Najbolji kvartet svih vremena, Coltrane/McCoy Tyner/Garrison/Jones. Vanvremenska muzika, nedostižno muziciranje, neverovatna hemija među članovima benda. Nikada pre i nikada posle u istoriji muzike. Kvartet je stvarao u periodu 1961-1965. Obavezni deo kolekcije svakog pravog muzikofila.

Jimi Hendrix – The Jimi Hendrix Concerts (1982)

Posthumno objavljena kompilacija fantastičnih živih snimaka iz perioda 1968-1970. Originalni Experience line-up, Hendrix/Mitchell/Redding + dve pesme sa Billy Coxom na bass gitari. Imao sam 9-10 godina kada sam dobio ovu ploču i imala je direktni i verovatno krucijalni uticaj na moju odluku da počnem da sviram gitaru. Na ovom izdanju se nalaze možda najbolje verzije pesama „Little Wing“, „Stone Free“ i „I Don’t Live Today“.

Burning Spear – Chant Down Babylon: The Island Anthology (1995)

Oduvek sam voleo reggae muziku, nisam imao baš istančan ukus, ali sam slušao Marleyja, Tosha, Granta, Inner Circle, pa čak i ranu fazu ragga i dancehall zvuka, tipa Shabba Ranks, Chaka Demus & Pliers, i tako dalje. Tek kada sam došao do ovog diska krajem devedesetih, skapirao sam koliko je to ozbiljan i moćan žanr i „zanatski“ gledano svet za sebe. Jedinstvena škola groovea i muziciranja uopšte. Preko Burning Speara sam posle još više zavoleo i Marleya, i krenuo ozbiljnije da istražujem reggae i postao veliki fan, prvenstveno UK roots scene sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih godina. Svaka preporuka!

TRENUTNO SE VRTI:

Goatsnake – Black Age Blues (2015)

Povratničko remek delo stoner/blues/doom majstora i po meni album godine! Posle 10 godina pauze su se okupili ponovo i snimili čistu magiju! Pete Stahl peva bolje nego ikada, rifovi od 100 tona, harmonika blues, gospel hor, vrhunska produkcija, nema „filler“ pesama da popune prostor – sve sami „hedovi“, što bi rekli Bad Copy!

Ghost – Meliora (2015)

Svideli su mi se u startu, od prvog „Opus Eponymous“ albuma. Kupili su me tim nepretencioznim, „old school“, ali vrlo pametno aranžiranim heavy metal pesmama u stilu Mercyful Fate, Blue Cheer, Blue Oyster Cult, samo što su se Ghost tu još više potrudili oko refrena, da svaki bude ogroman i mega ubedljiv. Za ovaj najnoviji album su se vodili politikom „all gunz out!“, unajmili su ozbiljnog producenta koji je aktivno učestvovao u pisanju i aranžiranju, plus je za mix pultom bio gospodin Andy Wallace. Kao rezultat, dobili smo jednu majstorski odrađenu ploču, punu skrivenih detalja i „zanatskih“ trikova koji se tiču same produkcije i aranžmana pesama. Sjajno!

Scott H. Biram – Nothin’ But Blood (2014)

Najbolji blues/country umetnik novijeg doba. U početku imao punk rock band, kasnije se potpuno posvetio blues/country zvuku, ali je sačuvao taj DIY stav, sam snima i producira svoje albume, prvih 4-5 je sam i izdao. „Nothin But Blood“ je za sada poslednje Biramovo izdanje, sa možda najboljom produkcijom do sada. Ništa lepo i ispolirano, naprotiv, vrlo bezobrazno, ali na fini način. Klasična „outlaw“ tematika u pesmama, alkohol, žene, propale ljubavne priče, nostalgija za rodnim krajem, vozovi na beskrajnim putovanjima, priče iz zatvora. Za sve ljubitelje Lightnin Hopkins, Howlin Wolf, Johnny Cash, Hank Williams, Doc Watson…

Poison Idea – Confuse & Conquer (2015)

Posle skoro 10 godina kreativne pauze, jedan od mojih omiljenih hardcore/punk bendova se vratio sa 11 novih pesama koje nimalo ne zaostaju za kultnim ostvarenjima ovog benda sa kraja osamdesetih i početkom devedestih. Produkciju je radio Joel Grind (Toxic Holocaust) i moram reći da je mnogo bolja i više Poison Idea nego ona na prošlom albumu „Latest Will & Testament“ iz 2006. Što se tiče samih pesama, tu nema greške, MC5/Motorhead/Discharge orgijanje od jedno pola sata sa jednim od najboljih i najoriginalnijih vokala u istoriji punk rock muzike.

Clinton Fearon – Goodness (2014)

Bivši gitarista, basista i prateći vokal legendarnih Gladiators nas je prošle godine obradovao novim (jedanaestim!) albumom u dosadašnjoj solo karijeri koja traje već 20 godina. Siguran sam da se oni koji prate njegov rad nimalo nisu iznenadili činjenicom da nam je Clinton opet izbacio jedan „masterpiece“. Kao i do sada, čovek je napisao sve, odsvirao skoro sve instrumente, otpevao album i producirao celu priču! Pure Roots Reggae To The Bone! Za sve one koji imaju želju da čuju jednu modernu i pre svega ozbiljno aranžiranu, odsviranu i isproduciranu roots reggae ploču.