-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Saša Friš (Pero Defformero/Ritam Nereda)

Šta muzičari slušaju: Saša Friš (Pero Defformero/Ritam Nereda)

Pero DefformeroPozdrav svima! Ako ikoga zanima moje sviranje i to šta ja radim sa bendom Pero Defformero, sigurno će ga zanimati odakle sam „pokupio“ muzičke uticaje. U pitanju su izdanja starijih datuma, a ja ću pokušati da ih složim u što kraćim crtama i hronološki. Dakle, ovo je mojih „srećnih sedam“, piše Saša Friš iz bendova Pero Defformero i Ritam Nereda.

AC/DC – Back in black (1980)

Angus Young je glavni „krivac“ zbog kojeg sam ja poželeo da se bavim muzikom tj. da postanem gitarista! Album je najblaže rečeno REMEK DELO kompozicije i produkcije, a pesme poput „Shoot to Thrill“ me i dan danas teraju da mašem glavom i sviram Air Guitar.

VAN HALEN – Fair Warning (1981)

Istog momenta kada sam začuo prvi riff pesme „Mean Street“, shvatio sam kakav ton gitare želim da imam… i još uvek tragam za njim! Kompozitorsko/sviračka umeća Eddie Van Halen ne treba komentarisati. Svako ko svira gitaru a nije čuo za „Eruption“ bolje da menja instrument!

DAVID LEE ROTH – Eat em and smile (1986)

Za mene je ovaj album totalno gitarsko otkrovenje. Sumanuti duo Steve Vai (guitar) & Billy Sheehan (bass) su „podelili domaće zadatke“ koji se i posle 26 godina rešavaju sa teškom mukom! Solo u pesmi „Big Trouble“ će za mene ostati u „top 3 guitar solo’s“ zauvek…

LYNCH MOB – Wicked Sensation (1990)

Ja jednostavno obožavam ton i svirku George Lynch-a na ovom albumu… Poslušajte samo naslovnu pesmu i sve će vam biti jasno!

DREAM THEATER – Images and Words (1992)

Sećam se da sam bio srećan poput malog deteta otkrivši 1989 godine da postoji bend koji je spojio sve najbolje od prog grupa 70 & 80-tih (tipa Rush, Yes, Dixie Dregs…) i upakovao to heavy metal zvuk. Moja radost je dostigla kosmičke razmere kada je 1992 godine izašao drugi album „Images and Words“. Solo u pesmi „Under a Glass Moon“ se takođe nalazi u mojih „top 3 guitar solo’s“.

GREG HOWE – Introspection (1993)

Ovo je album zbog kojeg sam zamalo PRESTAO da se bavim sviranjem gitare! Poslušajte solo u „Direct Injection“…

KING’S X – King’s X (1994)

Pored Van Halen-a, ovo je drugi bend koji mi je „objasnio“ kako bi trebalo da zvuči pravi heavy/rock band. Neverovatan spoj grmećih riffova i ultra melodičnih refrena gde ova tri čoveka zvuče kao da ih je barem duplo više… Ton gitariste Ty Tabora je ENCIKLOPEDIJSKI.