-

Šta muzičari slušaju: Sanja Vučić (ZAA)

ZAAKao što tako obično i biva, jako je teško izdovijiti nekolicinu omiljenih albuma. Sanja Vučić iz kruševačkog sastava ZAA, odlučila je da nam predstavi šest omiljenih dela koji možda nemaju blisku žanrovsku povezanost, ali ni u jednom ne manjka obuzimajuće energije. Ovi albumi čine predstavnike njenih muzičkih interesovanja.

Dezaire – Gracious Mama Africa (2003)

Roots reggae diva, umilan vokal, predivna energija. Sećam se tog trenutka, i mog prvog susreta sa ovim glasom, ljubav na prvo slušanje!

Riff Cohen – A Paris (2013)

Nešto neverovatno što mi je, ne tako davno, otkrio prijatelj. Ovaj album obiluje orijentalnim duhom koji u meni izaziva buru emocija, ono „da se naježiš“. Koketiranje istočnjačkih ritmova sa modernim prizvukom. Tekstovima su na hebrejkom, francuskom i arapskom. Već mesecima svako jutro počinje ovim albumom.

Zap Mama – Zap Mama (1991)

Fascinantna stvar! Ceo album zasniva se samo na vokalima, a vokali su ulozi instrumenata. Zap Mama u svojim pesmama se neretko služi i izmišljenim jezikom. Afro-pop i afrikanske vokalne tehnike sa elemetima soul-a, jazz-a, hip-hop-a. Asocira me i povezuje sa prirodom.

Erykah Badu – Baduizm (1997)

Svakako nezaobilazna, po mom mišljenju kraljica R&B-a, soul-a, hip-hop-a i senzualnosti. Ovaj album je pre svega sexy do bola, svako ko je ikada izdvojio vreme da posluša ovu ženu, sumnjam da se nije zaljubio u tu igru funky ritma, jazzy vokala i hip-hop bezobrazluka. Ovaj album ima Soul, baš to.

Tool – Lateralus (2001)

Ne znam odakle bih mogla da počnem sa opisivanjem ovog remek dela. Prožimanje filozofije, mističnosti, duhovnosti, masivnosti. Letim, odlazim, nema me! Muzičari, svi zasebno i zajedno daju „najež“ efekat.

Seasick Steve – Dog House Music (2006)

Pravi blues! Sva iskrenost i skormnost ovog čoveka je inspirišuća. Svako poštovanje srceparajućoj emociji, ova muzika me pokrene na neverovatne načine, raznese.