-

Šta muzičari slušaju: Sana Garić

Sana Garić je beogradska umetnica koja se pored muzike bavi i ilustracijama i slikarstvom. Klavijaturiskinja je benda Beograd, Svemirci, svirala je u grupi Xanax, a u poslednje vreme vodi i svoj paralelni, muzički projekat sa vlastitim bendom. Za čitaoce portala Balkanrock izdvojila je svoje omiljene albume. 

Matias Aguayo – Ay Ay Ay (2009)

Ay kakav album. Kreativna kombinacija vokalnih semplova sa ritmovima koji momentalno pokreću kukove na ples. Čileanski producent koji sa live setovima oduševljava kao i sa albumom. Izvorni afro ritmovi u kombinaciji sa inspirativnim korišćenjem VoiceLive Touch 2 | TC-Helicon-a. Moguće da je baš ta kombinacija klupske muzike i vokalnih semplova dala jedinstvenost ovom albumu. Od šaputanja, pričanja i semplovanja glasa u bas deonicama do pevanja synth deonica – kreativan pristup snimanju van ustaljenih okvira.

Son Lux – Lanterns (2013)

Inspirativno otkriće. Album koji je spoj zvuka sadašnjeg vremena i ozbiljnosti u smislu višeslojnih orkestralnih tema, vokala i klavirskih deonica. Neverovatan spoj raznovrsnosti muzičkih uticaja u naizgled jednostavnu, minimalističku, a opet kompleksnu celinu. U pitanju je producent iz New York-a Ryan Lott.

Japan – Tin Drum (1981)

Ovaj album i Sylvianov album „Brilliant Trees“ – muzika za večnost. Možda sam izabrala Tin Drum ipak zbog omota ploče koju držim sve vreme iznad zvučnika u dnevnoj sobi, pa mi je još bliža srcu. Sve u svemu koncert David Sylviana u Domu sindikata 2007. godine je bio jedan od onih koji će mi ostati zauvek u pamćenju. Neverovatna suptilna energija koja nas je sve uvukla u svoj muzički mir.

Šarlo Akrobata – Bistriji ili tuplji čovek biva kad… (1981)

Šta reći, a da već nije rečeno. Svežina u pristupu, bubanj, bas, tekstovi…zauvek aktuelno.

Luna – Nestvarne stvari (1984)

Nežnost i strahota. Drago mi je što sam imala sreće da čujem Lunu uživo dva puta….i bili su divni. Tišmini stihovi, asocijacija i tkanje, Bale, Firči i Mina. Neverovatan spoj.

Talking Heads – Remain In Light (1980) 

Uf. Večni jam session.

Evil Nine – You Can Be Special Too (2004)

Igrajmo svi!

Suba – São Paulo Confessions (1999)

Uvek se zapitam zašto divni ljudi prvi nestanu kad slušam ovu neverovatnu muziku. Ritmovi, vokali…atmosfera. Dobar album.

Brazilian Girls – New York (2008)

Spoj ženskog vokala koji peva na više jezika sa jazz, ritmičnim kombinacijama. Interesantno baš.

Santigold – Master of My Make-Believe (2012)

Fenomenalna produkcija albuma, ali i nekoliko odličnih pesama.

Fever Ray – Fever Ray 2009)

Karin Dreijer iz grupe The Knife koja oduševljava svojim vokalima. Magična atmosfera celog albuma kao celine.

Dead Can Dance – Spiritchaser (1996)

„The Snake and The Moon“ – omiljena stvar sa albuma. Indija i duša.

Tinariwen – Aman Iman (2007)

Muzičari iz Sahare koji sviraju pustinjski bluz. Oduševili su me i koncertom u Domu omladine, a specijano u smiraj dana na glavnoj bini EXIT festivala. Autentičan zvuk, spoj pekusija, pevanje kao mantra, specifične gitare i magija istoka.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=3S2QjU0C8Qg&w=560&h=315]