fbpx

-

Naslovna Autorski članci Šta muzičari slušaju Šta muzičari slušaju: Sale Ivanović (Mravi)

Šta muzičari slušaju: Sale Ivanović (Mravi)

Saša ivanović je pevač i tekstopisac beogradskih Mrava, koji su se konačno probudili iz zimskog sna i čvrsto rešili da završe drugi album. Sale je izdvojio malo vremena i za naš sajt i predstavio albume koji su razvili njegovu ličnost i kojima se naravno vraća.

Sleaford Mods – Key markets (2015.)

Punk 21. veka, muzičko stvaralaštvo je u posustajanju, tako da je ovakav koncept više nego potreban na putu do otrežnjenja. Anti muzičko-produkcijsko-industrijski pristup radu, minimalizam do koštane srži…Dvojac, puštač matrica sa laptopa i pevač pankerske orjentacije – prst u oko smaračima!

Lira Vega – Duhovi (2015.)

Fantastičan rokenrol album, savremeno-bezvremeni format u koj su uspešno sublimirane prepoznatljive teme i melodije, dubokoemotivng vokalnog sadržaja. Opet dvojac na neotkrivenom mestu zločina…Forenzika je zakazala , a da nije ni izvršila uviđaj. Album koji će možda otkriti neke naprednije generacije u potonjim vremenima.

Auf Wiedersehen – Auf Wiedersehen (2016.)

Treći dvojac razornog identiteta, muzika plesnih ritmova i začudnih gitara, haiku opominjuće poezije, a sve spakovano kao parodija na muziku uopšte…Genijalština koja bi tek trebalo da rasvetli stvari i događaje na prezasićenoj muzičkoj sceni na kojoj se retko šta uzbudljivo i desi.

Darkwood Dub – stari demo snimci i snimci sa koncerata u periodu 1990-1993.

Toliko dominantna zvučna autentičnost, da mi se čini kao da su pesme nastale ove godine…nisam duuuugooo slušao taj segment muzičke istorije, pa se stiče utisak kao da ne pripada istoriji već sadašnjem trenutku. Ruku na srce, u tim vremenima bilio smo osnaženi autoktonim, jedinstvenim identitetom kao društvo, kako estetski tako i po načinu života. 21. vek proždire svu autentičnost, vari je i pohranjuje negde daleko od sećanja…

Sonic Youth – Goo (1990.)

Ploča koju sam kupio drugarici za 15 rošendan krajem osamdesetih…Slušali smo je celu noć u neverici da je neko stvorio nešto toliko…sonično.

Pixies – Surfer Rosa (1988.)

Produkcija Stiva Albinija iz kultnog benda Big Black je muzičko-produkcijski-industrijski jeres, nešto zbog čega bi ga mnogi čistunci i uživaoci perfektnog zvuka strpali na doživotnu robiju. Spoj zvuka paganskog obreda i klasičnih rokenrol distorziranih gitara, nežnog ženskog i vrištećeg muškog vokala, sa naglaskom na primitivnoj ritam sekciji…Pa majko mila, tako se krči put do centra muzičkog univerzuma u kome leži tajna postojanja sveta. A kad imaš 14 godina i neko ti servira ovakvo uzbuđenje, u genima ti ostanu trajne tetovaže.

Morphine – Cure for pain (1993.)

Bend koji je izlečio bar 60% naših mukobolja u zatvorenoj i zatrovanoj Srbiji.

Joy Division – kompletna diskografija

Mladi, duhoviti ljudi, zatočenici memle i beznađa kojima je jedini izlaz bio da uzmu instrumente u ruke…Veoma slična situacja kao s Mravima.

African Head Charge – Songs of praise (1990.)

Afrika, dabovi, Adrian Sherwood…Spoj elektronike, tradicionalnih afričkih i rokenrol instrumenata. Upijali smo te zvuke kao omamljeni i o da, taj šmek je imao ogromnog uticaja na muzičko vaspitanje…

Tricky – kompletna diskografija

Autor na ivici rokenrol univerzuma, posmatra propadanje vaseljene i recituje svoje pesme. Tu smo naučili kako se može na miran i tih način besneti i vikati. Živeo Punk!

Šarlo Akrobata – Bistriji ili tuplji čovek biva kad (1981.)

Najspektakularniji krš i lom zaokružen u neurušiv koncept teorije haosa…Šarlo je razbio sve što se razbiti moglo, poravnao sva bespuća omogućivši kasnijim generacijama da bezbolnije putuju čudnim muzičkim putanjama.

Idoli – Odbrana i poslednji dani (1982.)

Jedan od dva konceptualno najcelovitija izdanja domaćeg rokenrola. Zvučaće sveže i za 37 godina.

Luna – Nestvarne stvari (1984.)

Drugi najzaokruženiji album. Luna je ogledalo lune.

CAN – Soundtracks (1970.)

Nemački bend koj smo otkrili tek devedesetih…Ovaj album je ostvario dosta uticaja na moje mladalačko poimanje muzike.

Disciplina Kičme – kompletna diskografija

Nije dobro Bjelo Dugme, nije dobra Katarina…voleo sam EKV mnogo u osnovnoj školi. “S vetrom uz lice” je album koji sam najviše puta preslušao.

Sex Pistols i P.I.L. – kompletna diskografija

Rotten je bio moj idol iz detinjstva.

The Clash – London Calling (1979.)

Prvi pank bend koji je krenuo da miksa stilove i pravce. Posle su se mnogi bendovi oslanjali na taj koncept.

The Fall – This nation’s saving grace (1985.)

Marki Smit, panker nad pankerima…Apsolutno podrivanje rokenrol establišmenta, destrukcija i upiranjem prsta kroz maglu. Neprikosnoveni carevi, sve kako volim i osećam!

The Doors – “The Doors”

Prvi pank album, kad definicija tog segmenta rokenrola nije ni postojala. Kad pomešaš sve moguće stilove, ritmove i harmonije i da te baš briga da li će neko imati problem s tim, a na čelu ti piše “odjebi”, onda se to zove punk.

Minutemen – Duble Nickels on the Dime (1984.)

Još jedan punk album svojevrsnog pristupa…Skršen bubanj, fanki bas, džez i nojz gitare, sumanute solaže, pevanje i vika…40 i kusur pesama na jednom albumu, pa to je za pola života dovoljno.

Haustor – Haustor (1981.)

1981. godine smo došli iz Bagdada u Beograd i tog leta je veliki hit bila pesma “Moja prva ljubav”. Puštala se svako malo sa razglasa na beogradskim bazenima i na Adi Cigalniji. Da sam se i trudio da izbegnem incident, to je bilo nemoguće. Volim apsolutno sve od Haustora.

Kanda Kodža i Nebojša – Koncertni snimak iz KST-a (1995.)

Povratnički koncert Kandi, prva originalna postava, bučni džez, brzi i vratolomni ritmovi, razbijene, pa opet sastavljane forme bez uputstva…Drugi deo koncerta – “Human Roots” , rege bend u sastavu :Kraka (Presing), Miki i Vuča (Darkwood Dub), Dimi, Rastko, Prca, Rac i Oliver (Kanda Kodža i Nebojša), Pablo reditelj, publika i ko god je dohvatio mikrofon…Tad su izveli prvi put pesmu “Šta s’ to poj’o?”