-

Šta muzičari slušaju: Roman Goršek (Plejboj)

PlejbojBasista ponovo okupljenog beogradskog benda Plejboj, Roman Goršek, za Balkanrock objašnjava da je za njegov uticaj i muziku podjednako bitni kako domaći tako i strani izvođači.

Partibrejkers – Partibrejkers I (1985), Partibrejkers II (1988), Partibrejkers III (1989)

Prva tri albuma. Mislim da je moja ekipa bila jedna od nejvećih fanova Brejkersa, Caneta poznajem od tinejdž dana i bili smo na njihovim koncertima od samog pocetka, i pred 30 ljudi. Inače, znam sve pesme sa tih albuma na gitari da odsviram i dan danas.

Doktor Spira i Ljudska Bića – Dijagnoza (1986)

Spira i njegov bend su vežbali u mesnoj zajednici Zapadni Vračar gde smo i mi počeli svoje prve muzičke korake, znam da smo im „pozajmljivali“ instrumente kao klinci. Inače vrlo alternativna muzika i dan danas i tekstualno neprevaziđen album. Podseća me na sam početak bavljenja muzikom.

Josipa Lisac – Dnevnik jedne ljubavi (1973)

Nešto najbolje što je urađeno kod nas, a da je bilo u kontekstu sa vremenom kad je nastalo. Do ovog albuma sam verovao da samo postoji Novi talas, a onda sam shvatio da je kod nas bilo mnogo ozbiljnijih muzičara i aranžera.

Red Hot Chilli Peppers – Blood Sugar Sex Magik (1992)

Te godine 1992. kada je izašao taj album mi smo napravili Plejboje. I dan danas jedna od najboljih produkcija Ricka Rubina i najbolja svirka tročlanog benda, bubanj, bas i gitara. Veliki sam ljubitelj i mnogo su uticali na moje šlusanje muzike. Imao sam i sreću da pre dve godine upoznam Anthony Kiedisa u L.A. Preporučujem njegovu biografiju Scar Tissue (Žive rane).

Maceo Parker – Life on Planet Groove (1992)
Ovo je zivi album snimljen 1992. negde u Nemačkoj, tek tad sam shvatio kako može uživo da se svira i da se bude funky, možda jedan od najuticajnih albuma za ranu svirku grupe Plejboj. Škola muzike, mislim da ovaj album slušam već 20 godina i nije mi dosadan. Inače sam uspeo Macea da gledam jedno tri puta uzivo i svaki put ostao šokiran energijom koju on i njegov bend proizvode.

Jimi Hendrix – kompletna diskografija
Sigurno nešto što mi je preokrenulo percepciju sviranja i navelo da osetim nešto što nije samo tehničko izvođenje muzike već nešto iznad. Jimi me je naveo da počnem da slušam „crnu“ muziku i da dođem do Arethe Franklin, Curtisa Mayfelda, Funkadelika, Georga Clintona itd. I dan danas sam veliki ljubitelj soula, funka i hip hopa.