-

Šta muzičari slušaju: Radomir Nikolić (Burning Circle, Asymmetry)

Basista bendova Burning Circle i Asymmetry, Radomir Nikolić, govorio je za portal Balkanrock o albumima od kojih ne može da se odvoji godinama.

Puno stvari se vrti na mom plejeru, pa sam se odlučio za albume koje slušam dugi niz godina i koji mi verovatno nikad neće dosaditi.

Queen – Made in Heaven (1995)

Prva kaseta koju sam kupio, u drugom razredu osnovne. Za mene veoma značajan album, jer upravo tada počinje moja slušalačka karijera, kao i upoznavanje sa njegovim veličanstvom: gitarskim solom. Sećam se da sam bio zapanjen koliko melodija može da stane u pesmu. I dan danas jedan od omiljenih albuma Queena.

Black Sabbath – Paranoid (1970)

Ovo beše moja prva gramofonska ploča. Kasete su bile skupe, a CD misaona imenica, tako da je jedini način za nalaženje nove muzike bilo pozajmljivanje ploča od starijih. Sećam se da kada sam čuo „Electric Funeral“, mislio sam da je to nešto najmračnije što se može odsvirati. Sabbathi su za mene poseban bend. Volim sve njihove faze. Kažu da se uz metal ne može veseliti, pustite „Paranoid“ and just watch me :).

Pink Floyd – The Wall (1982)

S obzirom da je toliko kompleksan bend u pitanju, i po tekstovima i po muzici, mislim da se ovaj album može jedino slušati od početka do kraja bez pauze (kao i ostali albumi PF). Konceptualni album koji je iznad vremena.

Pantera – The Great Southern Trendkill (1996)

Bes, agresija, emocija. Beskompromisan album sa teškim tekstovima. Za mene i dalje najbrutalniji zvuk gitare.

Dream Theater – Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999)

Ovaj album se vrteo do iznemoglosti. Poslednji album DT koji volim. Postavili su sami sebi granicu koju više nisu uspeli da pređu.

Death – The Sound of Perseverance (1998)

Drugačiji pristup komponovanju, uklapanju deonica. Svaki ton na svom mestu. Često se zapitam kada slušam ovaj album, kako im je ovako nešto palo na pamet. Posle mnogo godina slušanja i dalje me oduševljavaju Chuck and Co.

Rush – Moving Pictures (1981)

Gentleman’s of prog. MIslim da je suvišno bilo šta reći o njima. Rush ili obožavate ili ih nikada niste slušali. Tri čoveka koji zvuče kao ceo orkestar.