-

Šta muzičari slušaju: Petar Rudić (Svi na pod!)

Svi na pod

Nekadašnji gitarista kultnih Mrava, sada alfa i omega beogradskog sastava Svi Na Pod!, Petar Rudić, za Balkanrock govori o svojim albumima koje ga trenutno oduševljavaju, ali i one koje su ga definisali kao muzičara i pre svega kao producenta.

Lira Vega – Duhovi (2015)

Album koji smo dugo čekali, napokon je izašao. Konzumira se u celosti – od početka do kraja i tako u krug po ceo dan, ne prestaje da se vrti od kako sam ga dobio. U svakoj pesmi se čuje posvećenost i ljubav koju je ovaj dvojac uložio u stvaranje. Sa Vlacinim prepoznatljivim gitarama i Zojinim vokalnim igrarijama upotpunjenim lo-fi elektronikom, ispred nas je jedan autorski veoma zreo album. Nadam se da ce stići do šireg auditorijuma i zauzeti mesto koje mu pripada, a to je sam vrh.

Idoli – Odbrana i poslednji dani (1982)

Zbog ovog albuma sa poceo da sviram gitaru i bavim se muzikom. Na indirektan nacin, Divljan me je zarazio istom. Sam album je bio vrlo progresivan u to vreme, a ni dan danas nije nadmašen. Iznova mu se vraćam i slušam ga sa knedlom u grlu.

Mravi – …na travi (1998)

Jako bitan album za mene, jer sam se po prvi put susreo sa studiom na pravi nacin i zavoleo taj posao. Neretko ga pustim i prisetim se svih majstorija koje je Igor Borojevic, tada vec iskusan producent, morao da primeni u zadatim uslovima. Snimali smo ga u Smiljanjićevoj 22 u studiju Fabrika. I danas koristim neke studijske trikove koje sam tada naučio.

Grupa Beograd – Remek depo (1983)

Muzicki presedan u to vreme. Mogu da zamislim kakve je reakcije izazivao kod ljudi koji su ga prvi put čuli. Dejan Stanisavljević i Sasa Habić su ga majstorski spakovali. Muzici je uvek potreban progres, eksperiment ili iskorak iz klišea da bi napredovala. Čak i po cenu da ne dožive komercijalni uspeh, kao sto je slucaj sa Remek depoom, takvi albumi su mi uvek srcu bliži.

Thom Yorke – Polyfauna (2014)

Ovog čoveka sve više i više cenim i slušam. Kompletan autor od pocetka do kraja. Voleo bih da ga čujem uzivo, bar jednom u ovom životu.

PJ Harvey – Let England Shake (2011)

Vestica iz Birdporta (Eng.) je pokidala! Ovim albumom je zacementirala moju naklonost prema njoj kao autoru i produbila ljubav prema muzici. Taman kad pomislimo da je već sve odsvirano i da je sve dosadno, u gomili mp3-jeva koje skidam sa interneta, naleteo sam na „Let England Shake“. Kakvo olaksanje… Muza je sišla sa neba i pomilovala me je kako bih se što pre vratio stvaranju.