-

Naslovna Autorski članci Šta muzičari slušaju Šta muzičari slušaju: Nikola Marković (In Absentias)

Šta muzičari slušaju: Nikola Marković (In Absentias)

nikola_in_absentiasBasista beogradskog indie sastava In AbsentiasNikola Marković izdvojio je šest albuma koji su uticali na njegovo stvaralaštvo i stil sviranja. In Absentias trenutno rade na svom prvom albumu, a njihov EP iz oktobra prošle godine, Far Out, dostupan je na bandcampu.

“Kulturu preslušavanja celih albuma sam stekao još devedesetih kao klinac, preslušavajući ploče i kasete i to mi je nekako ostalo. Krivo mi je što je ovo malo izgubljeno, nije to “to” kada se sluša plejlista sa različitim izvođačima”, za Balkanrock kaže Nikola.

John Frusciante – Curtains (2005)

Kako sam veliki poštovalac lika i dela Džona Frušantea, ovaj album jednostavno moram da izdvojim. Iako kratak (33 minuta), već prvim taktovima stvara neverovatnu atmosferu Džonove dnevne sobe gde je snimljen u potpunosti osmokanalnim trakašem, uz povremeni dodatak bubnjeva, kontrabasa i električne gitare (Omar Rodriguez-Lopez). Čovek, njegova gitara i dnevna soba, šta je više potrebno?

St. Vincent – St. Vincent (2014)

Iako je ovo već peti album američke kantautorke Annie Clark (prethodni je odradila sa Davidom Byrneom), krajnje jednostavno je poneo njeno umetničko ime. Vrlo ekstrovertan album sa neverovanim gitarskim deonicama, sintisajzerima i catchy presmama.

The Kills – Midnight Boom (2008)

Najbolje čuvana tajna alternativnog rokenrola. Iako sam preslušao najnoviji Ash & Ice uzduž i popreko, ovaj album je “The Thing”. Polaroidi, Super8, sticky and sweet! Ceo album kao da je snimljen u jednom dahu, a otprilike i na isti način mora da se sluša.

Warpaint – Warpaint (2014)

Najbolja ritam sekcija na svetu. Stella Mozgawa i Jenny Lee Lindberg RASTURAJU ovaj album! Ako nekako zamišljam L.A, onda je to kroz prizmu ovog albuma koji vredi svakog minuta njegovog hipnotišućeg ritma.

The National – High Violet (2010)

Album pun legendarnih pesama. Ako je Dragana Mirković odgovorna za brojne ciroze jetre, The National je indie ekvivalent. Vožnja kroz sasušenu ravnicu uz “Afraid of Everyone” i “Conversation 16”, toliko.

Morphine – Like Swimming (1997)

Bog gruva i low-rocka, pokojni Mark Sandman kaže u istoimenoj pesmi: “It’s a lot like swimming the first time over your head, it gets easier when you move your arms and legs, and for air you lift your head, why don’t we try it right now”. Otprilike se na isti način ulazi u mračni i lagani svet ovog benda. Pored Warpainta, bend koji je najviše uticao na moje sviranje bas gitare – samo lagano i bez nepotrebnih komplikacija.