fbpx

-

Naslovna Autorski članci Šta muzičari slušaju Šta muzičari slušaju: Nikica Jovanović (Overflow)

Šta muzičari slušaju: Nikica Jovanović (Overflow)

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

Nikica Jovanovic

Gitarist benda Overflow, Nikica Jovanović, za vrijeme snimanja novog albuma, izdvojio je za BalkanRock pet albuma koje sluša u posljednje vrijeme: „Odvojiti svega pet albuma za mene je izuzetno težak zadatak jer slušam jako puno raznolike muzike. Ona je važan dio moga života, ispunjava ga, u meni budi emocije. Osim toga, da vas odmah upozorim, ja nisam baš čovjek od mnogo riječi.“

Muse – HAARP (2008)

To je zadnji bend koji sam otkrio. Fenomenalno! Kao mala djeca u vrtiću, poigravaju se s dinamikom, melodijom, ritmom; a kroz tu igru doveli su klasičnu glazbu u oblik u kojem bi ona danas mogla ili trebala egzistirati. Energija koju izbacuju je nevjerojatna, a to se baš najbolje vidi na ovom live albumu. Teško da trenutno postoji bend koji je bolji live i stvarno je impresivno da samo tri čovjeka mogu zvučati toliko „veliko“ i moćno, a povrh svega to su sve prekrasne pjesme.

Stevie Ray Vaughan – The Sky Is Crying (1991)

Taj čovjek svirao je blues „do jaja“. Ovaj album izašao je posthumno pa se zapravo radi o kompilacijskog kolekciji. Njega „skidati“ ili „svirati“ ne bih se usudio u strahu da ga ne uvrijedim. Živi primjer da blues mora svirati čovjek koji je emotivno zreo i potpuno „unutra“. Blues se svira s mudima do poda i blues je način života. Na žalost, njegova priča je prerano i tragično završila.

Primus – Frizzle Fry (1990)

Kako ti ljudi sviraju! Inovativnost, zaigranost, live svirka im je bolesno dobra. Volim ih uspoređivati s Mars Voltom iako je to potpuno druga vrsta glazbe. I jedni i drugi su „ritmički manijaci“, a ako to ne vjerujete usporedite ih sami! Zbog specifične boje vokala i „kockastih“ rifova Primus bih puštao maloj djeci u odgojne svrhe kako bi se kasnije bavila kvalitetnom glazbom.

NoMeansNo – Wrong (1989)

S njima smo svirali i upoznali se u Splitu. Super ljudi. Oni stvarno vole svoju glazbu i ne shvaćaju je kao biznis nego zaista kao umjetnost. Mogli su biti jedan od najvećih bendova na svijetu da su odabrali drugačiji put, ali ih slava i novac očito nisu zanimali. Nakon svirke od dva sata njih trojica, gospoda u godinama, sami nose svoja pojačala u kombi. Puno mi je značilo kad su nam nakon našeg koncerta došli i rekli „great set, man“! Svi njihovi albumi su puni odličnih pjesama, ali „Wrong“ je pravo pravcato remek-djelo od prvog do posljednjeg takta.

PIXIES – Trompe le Monde (1991)

Taj album je možda i vjerojatno najlošiji album koji su Pixies napravili, ali i takav je bolji od 99% muzike. Pixies su jedan od bendova koji je stvarno promijenio glazbu, otvorili su neke nove horizonte i jedan su od rijetkih bendova koje je nemoguće kopirati. I s njima smo imali čast svirati u Zagrebu, na Šalati, prije nekoliko godina. Oni su mi obilježili život.

Za kraj, Nikica Jovanović kaže: „Bez lažne skromnosti moram priznati da mi je naša muzika najbolja i volim je slušati. Ono što sviram mora mi biti genijalno inače to ne bih ni svirao. Veliki pozdrav čitateljima Balkanrock-a sa snimanja novog albuma grupe Overflow.“