fbpx

-

Naslovna Autorski članci Šta muzičari slušaju Šta muzičari slušaju: Nenad Stefanovski - Bruce (Foolish Green)

Šta muzičari slušaju: Nenad Stefanovski – Bruce (Foolish Green)

Miloš Najdanovićhttps://twitter.com/MiB018
Funkcija: Urednik Sebe vidi kao: Bolno iskrenog sa sindromom Kalimera Moto: "Bez muzike, život bi bio greška" - F. Niče

Foolish GreenPevač, gitarista, pa čak i  producent, Nenad Stefanovski iz makedonskog benda Foolish Green ove nedelje za Balkanrock piše o albumima koji su uticali na njegov rad.

Pink Floyd – The Piper at the gates of dawn (1967)

Lime i limpid GREEN! U prvom stihu albuma možete osetiti dimenziju nezoznatog duha Pink Floyda! Floating down, the sound resounds .. Nema sumnje, ovo remek-delo je čudno, i njegova genijalnost prevazilazi prethodne aspekte rock muzike. Syd Barrettova vizija vas vodi u mističan svet i fantazija koja oživljava kroz bizarne zvukove, ples vokalima i aranžmanskim strukturama. Dok slušate album osećate se kako koračate na potpuno drugačiju planetu i očajnički pokušavate zadržati težinu.

Radiohead – Amnesiac (2001) / Kid A (2000)

Umetnost i maestralnost Radioheada je da svako njihovo izdanje izdvaja se sa posebnom strujom i različitom majstorstvom zvuka, idejom. Snimljen tokom sesija za Kid A, Amnesiac se može doživeti i kao druga polovina dvostrukog albuma. Modernizovana i obogaćena verzija psihodeličnog 60s Pop prosleđen sa dub eksperimentima, elektronskim ritam sekcijama, generisanim bas linijama, analognim sintisajzerom i efektima koje niko nije čuo u takvom obliku. Čudan genij (obično se zove Thom Yorke) jednostavno nas vodi ka svom svetu punom apstraktne priče, božanstvene komedije, okultizma, alkemije, kanibalizma itd. Ako su u šezdesetima istoriju pisali Lennon i McCartney, u devedesetima to su definitivno York i Greenwood.

Beatles – White Album (1968) / Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band (1967) / Revolver (1966)

Ovi albumi čine DNK rock and rolla svih vremenima. Udžbenik, za sve osnove muzičke mitologije.

Elliott Smith – Figure 8 (2000)

Elliott Smith je oslikao široko muzičko platno sa jednostavnom tamnom paletom crvene boje i kolažom žanrova iz poslednje četiri decenije, gde je većina krajnje pesnička i iskazuje očaj, melanholiju i tugu. Glatke linije, pijani šaput akustičnih gitara i simfonijske nastavke doživljavate kao da ste u mutnom lucidnom snu sa Smithom.