-

Šta muzičari slušaju: Nenad Kovačić (Antenat)

AntenatFrontmen zagrebačkog sastava Antenat, kantautor, muzičar, učitelj perkusija Nenad Kovačić za Balkanrock objašnjava svoje muzičke uticaje, koji mu to albumi prijaju i uz koje je odrastao.

Među toliko dobre glazbe, danas tako lako dostupne, stvarno je teško odabrat samo 5 albuma. Ovo je skoro pa random izbor nekih bendova, glazbenika, glazbenica koji su mi u nekom trenutku odtkrili nešto novo, ludo, inspirirajuće. Lista bi naravno bez problema mogla ići u nedogled.

Trinity roots – ‘True’ (2001.)

Prije nekoliko godina prijatelj mi je prilikom jedne vožnje kombijem otkrio ovaj Novozelandski bend. Nevjerojatan spoj dub-a, soul-a, minimalizma, ludih vokalnih višeglasja, a sve to u specifičnoj, akustičnoj, kućnoj produkciji. Muzika ovog trija je jedan od razloga zabog kojih želim posjetiti Novi Zeland, jer je bend nakon višegodišnje pauze ponovo počeo sa svirkom. Prošlo je sigurno 4 godine odkako ne brišem ovaj album iz svog MP3 playera.

Tortoise – ‘TNT’ (1998.)

Ovaj album, otkrio sam puno godina nakon što je bio aktualan. Gitarski rif koji otvara ovo remek dijelo je jedan od najboljih rifova ikad. Tortoise je strašna ekipa bezobrazno talentiranih i kreativnih muzičara.

Pearl Jam – ‘Yield’ (1998.)

Jedini ‘veliki’ bend na ovoj listi, Pearl Jam, bend koji je uvelike obilježio moje srednjoškolske dane. Ne znam točno zašto sam sa njihovog dugačkog diskografskog popisa odabrao baš ovaj album. Možda zbog jedne od najdražih mi Pearl jamovskih antologijskih pjesma ‘Given to FLy’. Osim što se nikad nisu bojali glazbenih eksperimenata i promjene, divim se ovom bendu i radi načina na koji rade to što rade, njihovoj dugovječnosti i beskomrpomisnosti.

Adama Drame – ‘Afrique’ (1987.)

Već godinama slušam jako puno glazbe iz zapadne Afrike. Pored legendarnih imena kao što su Salif Keita, Toumani Diabate, Seckou Keita, Ali i Vieux Farka Toure i mnogi drugi u posljednje vrijeme u mom playeru najzastupljenija je fascinantna pjevačica i giratistica Rokia Traore iz Malija. No iz poprilično opsežne zapadnoafričke diskografije koju posjedujem ovdje izdvajam velikog perusionistu Adamu Drame-a, upravo iz razloga što mi je to bio prvi perkusionistički CD koji sam ikad čuo, tamo negdje 2002, 2003. I dan danas me oduševljava muzikalnost ovog čovijeka i njegova sposobnost da iz jednog Djembe-a izvuče toliko zvuka i toliko groove-a. Velikost!

Bjork – Biophilia (2011.)

Evo nešto recentno. Fascinantan je koncept i način stvaranja ovog albuma. Fascinantan je glas i pristup muzici ove umjetnice. Bjork – apsolutna kraljica!