-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Nemanja Stanković (Mud Factory)

Šta muzičari slušaju: Nemanja Stanković (Mud Factory)

Mud FactoryBasista vranjskog metal sastava Mud Factory je mučio muku, i na kraju izabrao svoje favorite. Kaže: „Ima mnogo više albuma koje bih mogao da stavim na svoju listu, i teškom mukom sam se odlučio za ovih šest. Recimo da su me ovi koje sam odabrao na neki način zadužili više od drugih.“

Deep Purple – Machine Head (1972)

Voleo bih da počnem s ovim legendarnim albumom, pre svega zato što me veže za neki moj početak, recimo da mi je otvorio vrata za nešto što mogu da nazovem svojim bavljenjem muzikom. Zapravo sam hteo da budem bubnjar i uz ćaletove ploče mlatio po improvizovanom bubnju, nakon čega sam naravno prešao na bass. Prvi tonovi uz Smoke on the water su, kao i za većinu početnika bili neizbežni. Roger Glover je svakako ostavio ogroman uticaj na moje sviranje. Nema pesme sa ovog albuma koju bih mogao posebno da izdvojim, ne bih se usudio.

Metallica – …And justice for all (1988)

Iako nezahvalan u produkcijskom smislu u pogledu bass gitare, ovaj album za mene predstavlja uvod u mnogo teži žanr od onog na koji sam do tada navikao, uvod u metal. Jason Newsted mi predstavlja verovatno najveći uzor u tim mlađim danima, energičnom svirkom, i što je još bitnije sviranjem trzalicom, jer je to stil koji sam kasnije usvojio. Metallica je bend koji zaslužuje samo poštovanje, ma koliko svi voleli da pljuju po njima.

Soundgarden – Badmotorfinger (1991)

Chriss Cornell definitivno važi za jedan od najboljih vokala u istoriji rock muzike, te bi suvišno bilo pisati bilo šta o njegovim vokalnim sposobnostima. Pored toga je i sjajan tekstopisac kao i kompozitor. Sjajan muzičar, pa nije ni čudo što je postigao ogroman uspeh sa Soundgardenom, kao i sa Audioslaveom. Ovo je definitivno album kojem se uvek rado vraćam. Jednostavno, ima sve, kompleksan, mračan i ono što najviše volim, a to je taj live prizvuk.

Kyuss – Welcome to sky valley (1994)

Pre svega, veliki sam fan svega što Joshua Homme radi, bilo da je reč o Kyuss, QOTSA, Them Crooked Vultures, Eagles of death metal itd. Kompletan muzičar, i iskren da budem jako sam se dvoumio između poslednjeg albuma QOTSA ..like Clockwork i ovog koji sam naveo. Ovaj album mi je posebno drag jer me nekako uveo u celu tu priču. Stoner rock at it’s finest.

Down – Down II: A bustle in your hedgerow (2002)

Celokupna priča koja prati ovaj bend je svakako jako interesantna. To me je i privuklo da obratim pažnju na njih, i mislim da nisam imao izbora osim da istog trenutka postanem veliki fan. Supergrupa sastavljena od članova Pantere, Crowbara, COC i Eyehategod, kako to može da bude loše? Prekaljeni muzičari. Između ostalih i ovog sjajnog albuma pobedu nosi to što su na ovom dobili pojačanje u vidu Rexa Browna, koji je takođe jedan od basista koji je na mene ostavio jak uticaj.

Mastodon – Blood mountain (2006)

Mastodon je bend koji sa svakim albumom donosi nesto drugačije, nikad ne znam šta da očekujem. Jednostavno, četvorica izuzetno kreativnih muzičara među kojima postoji posebna hemija, i to se na svakom albumu oseća. Blood mountain je album kojim su me kupili, i jako mi je drago da sebe mogu da nazovem fanom ovog sve većeg benda.