-

Šta muzičari slušaju: Mlađa Nikolić (Frozen Moonlight)

mladja-nikolic„Sa obzirom da sam još kao klinac od 7 godina, pošavši u muzičku školu zakoračio u muzičke vode praktično, ceo život sam u muzici“, rekao nam je Mlađa Nikolić vokal sastava Frozen Moonlight.

„Preslušao sam stotine albuma i zaista je teško da se odlučim za neke omiljene. Još kao osnovac bio sam zaluđen, jer sam svirao klavir, skandinavskom melodic death i symphonic metal školom i bendovima poput Arch Enemy-a, Children of Bodom, Norther, Hypocrisy, In Flames, Nighwish, After Forver kao i britanskim, australijskim i američkim metalcore bendovima kao što su Trivium, Parkway Drive, Architects, Bullet For My Valentine i ostali…“

Nastavio je muzičar: „Kasnije u srednjoj školi otkrio sam još mnoštvo bendova, zahvaljujući društvu.Tako sam osnovao i moj bend u kojem sad pevam. Suštinski ne ograničavam se, slušam sve što prija mom uvu. Uglavnom sam maksimalno posvećen albumima 21. veka“.

Dreamshade – The Gift of Life (2013)

Možda će zvučati čudno ali zaista ovaj album koji je izašao prošle godine se možda može smatrati i mojim omiljenim albumom. Ovaj švajcarski bend donosi sa ovim albumom sve ono što ja obožavam.
Vokali, veoma melodične gitare, odličan bubanj, bas koji se na nekim mestima veoma lepo ističe, tekstovi i pre svega pozitivna energiju koju ovaj bend prenosi kroz ovaj album. Zaista svaki ljubitelj Metalcore-a i Melodeath metala ne može ostati ravnodušan nakon što posluša ovaj album. Drago mi je što sam uspostavio kontakt sa ovim bendom.

Trivium – Shogun (2008)

Pošto je reč o jednom od mojih omiljenih bendova. Ovo je definitivno bio njihov vrhunac u karijeri. Kroz skoro sat i po vremena, u prilice ste da čujete neverovatne vokalne sposobnosti Matta Heafija, koji je i apsolutan virtuoz na gitari na ovom albumu, kao i veoma uniktne vokale Coreya i basiste Paola. Ritmovi na bubnjevima se konstantno menjaju i daju šarenolikost ovom albumu.To je ujedno i poslednji album gde je bubanj odsvirao Travis. Nakon ovog albuma bend se kreće ka malo drugačijim vodama.

Norther – Mirror of Madness (2003)

Bend koji mi je dugo bio omiljen, zaista shvatam i zašto jeste. Prva pesma koju sam čuo od ovog benda je „Cry“ (live verzija) i nakon nje sam ostao zapanjen. Petrijev vokal je čista odlika onog srednjeg doba melodic death metala, i zaista ovo je album koji svaki melodic death metal fan zna i voli. Prava šteta sto su se raspali…

Sangre Eterna – The Asphyxia (2012)

Da ne bi zapustio domaću scenu koja je veoma bogata kvalitetnim bendovima, mislim da ovaj bend koji postoji skoro već 10 godina i ima 2 albuma ima velike šanse da se probije negde u svetu.
Mnogi gosti na albumu kao što su Aleksi Sihvonen (Norther), Juha Kylmänen (For my Pain) & Jarmo Kylmänen (Eternal Tears of Sorrow), Tapio Wilska (ex-Finntroll, ex-Nightwish) kao i Jovana Karajanov iz Tales Of Dark, su učinili da ovaj album bude zaista jedan od najboljih srpskih ikad izbačenih. Produkcijski odlično urađen. Ono što je interesantno u vezi ovog benda je da je ovo modern melodic death metal album bez uplitanja metalcore elemenata što me je iznenadilo. Sledeće godine bismo trebali da očekujemo novi album. Verujem da će nas veoma prijatno iznenaditi.

Hollow My Eyes – Separate (2014)

Kad sam već spomenuo domaću scenu, vredi pomenuti i naše velike prijatelje Hollow My Eyes koji su izbacili ove godine svoj prvenac. Reč je o veoma interesantnom Deathcore albumu, prepunom gitarskih rifova, đent elemenata, kao i vokala. Iskreno prva pesma koju sam čuo je „Rigor Mortis“ koja je ujedno i poslednja na albumu, ne znam zašto ali kao da me je privukao naziv same pesme. I dalje mi je jedna od omiljenih njihovih. Lyricsi sa ovog albuma su nešto fenomenalno.

Shade Empire – Omega Arcane (2013)

Da ne bih zaboravio da napomenem moju ogromnu zaljubljenost u symphonic black metal, mislim da je neizbežno napomenuti ovaj finski, ne toliko poznat bend. Uobičajni black metal vokali ,nalik na Dimmu Borgir, gitare pozadinske, dok bubanj i orkestracije preuzimaju glavnu ulogu. Takođe veoma prijatni aranžmani na akustičnim gitarama (pesma Slumbering Giant). Ovo je album od kojeg ćete se naježiti i koji će vas naterati da ga poslušate još po koji put.

Bring Me The Horizon – Sempiternal (2013)

BMTH je jedan od onih bendova koje nisam mogao organski da podnesem, zbog prevelike priče o njima. Zahvaljujući devojkama iz srednje škole koje su toliko bile naporne sa objavljivanjem pesama sa ovog albuma odlučio sam da poslušam i da vidim o čemu se radi. Reč je o totalno drugačijem albumu nego što su njegovi prethodnici. Ni malo dosadan album, svaka pesma je drugačija od prethodne i fenomenalna na svoj način. Uvo se brzo navikne na Olijev vokal. Ukratko Sempiternal je metalcore remek-delo!

Nighwish – Imaginaerum (2011)

Verovatno se velik broj Nighwish fanova neće složiti sa mnom, ali pored toga što ovaj album nije sa Tarjom na vokalima, ovo zaista smatram njihovim najboljim albumom (što ne implicira na to da albumi sa Tarjom nisu perfekcija). Imaginaerum je jedna prelepa bajka opisana kroz muziku. Orkestracijama najbogatiji album. Veoma mi je žao što neću moći da čujem više Nighwish sa Annete.

Wintersun – Wintersun (2004)

Album kojeg je svaki metalac preslušao sigurno bar jednom. Mislim da je dovoljno spomenuti samo ime Jari! Zaista u kombinaciji tradicionalnog finskog folk metala sa melodic death i epic black metalom uši će vam doživeti nešto što retko gde možete čuti. Zima stiže, svako ko nije poslušao ovaj album (a sumnjam da takvi postoje), toplo bih mu preporučio!

August Burns Red – Constellations (2009)

Sigurno ste milion puta čuli razne loše glasine o metalcore žanru. Ovaj album ce porušiti svaku takvu misao i izjavu! Jedan od najpoznatijih hrišćanskih metal bendova koji ne samo da ima toliko osvežavajući zvuk kroz svoje pesme, već pokazuje aposlutnu virtuoznost na svakom od instrumenata. Progresivne deonice koje se osete kroz svaku pesmu zaista ovaj album rangiraju u jedan od najkvalitetnijih u ovom žanru.

Theory Of A Deadman – The truth is… (2011)

Za kraj da spomenem i meni lično omiljeni album ovog alternativnog kanadskog rock benda. Suštinski svaka pesma na ovom albumu je u neku ruku hit, pesme su pevljive i lako se uvlace pod kožu. Ako ste fan Nickelbacka i sličnih bendova, ne propustite priliku da poslusate ovaj bend.