fbpx

-

Naslovna Autorski članci Šta muzičari slušaju Šta muzičari slušaju: Miodrag Branković (Bokal oseća stvarnost)

Šta muzičari slušaju: Miodrag Branković (Bokal oseća stvarnost)

Bokal Oseća Stvarnost “Bez želje da previše razmišljam, je l bi bilo nepošteno, a i ne bih da ispadem prepametan u najgorem smislu reči, evo nekih bendova i albuma koji su dosta uticali na mene kao muzičara i činili me srećnom i veoma lošom osobom, hehe. Krenuo bih od najranijeg detinjstva do sada”, rekao je Miodrag Branković iz benda Bokal Oseća Stvarnost. “Isto bih voleo da dodam da su na moje muzičko stvaralaštvo ili šta već, u velikoj meri uticali i Minja Subota, razni filmovi, radio emisije, tv emisije, pogotovo one u ranom detinjstvu. Uglavnom i neke stvari koje nemaju direktne veze sa muzikom”, dodaje nekadašnji pevač Styptica, poznatiji kao Ćale.

Sedmorica mladih

Ceo taj zabavni koncept i svestranost svih koji su učestvovali u ovom šou mi je oduvek bio fascinantan. Nisam propuštao ni jednu emisiju a i dan danas pamtim neke verzije tada popularnih hitova. Ti nastupi, komika, gluma, zanimljivi aranžmani i besprekorna interpretacija u svim muzičkim žanrovima i to sve u jednom, prosto izvanredno. Nema više toga. Iz tog perioda, bez blama bih pomenuo i album Pile moje, izvođač je Lepa Brena ahahaha, živa istina. I dan danas mislim da je Janoš fenomenalna kompozicija. To se pomalo slušalo u mojoj kući, šta da radim, a i briga me… kad malo bolje razmislim, hvala Bogu.

Michael Jackson – Bad (1987.)

Ovo me je načisto upropastilo. Čim sam čuo prvi takt Smooth criminala sve mi je bilo jasno. Radi se o genijalnom albumu koji će promeniti svet. Njegov glas je bio ono prvo što čujem ujutru, a boga mi me je i vrlo često uspavljivao. Sve što je uradio taj gospodin je imalo dubok uticaj na mene. Prvi put sam tada shvatio koliko hitova može da se napravi od Amol, G, F u raznim kombinacijama.

Atheist Rap – Ja eventualno bih ako njega eliminišete (1995.)

Prvi rok koncert na kome sam bio. Imao sam 13 godina. Prvi put u životu sam uživo čuo distorzirane gitare. Mogu slobodno reći da sam se ukakio od straha, ali sam odmah sutra kupio album. Veoma, veoma, drag i uticajan album.

Alice in chains – Dirt (1992.)

Tada sam konačno mogao da kažem, to sam ja. Jedan od onih albuma na kome ni ton ne bih promenio. Možda je veći uticaj i moćniji udar imao Nirvanin Nevermind i Pearl Jamov Ten ali za mene Dirt nikad ne može biti prežvakan i nekako ostaje uvek svež. Svaki put para dušu. Ceo taj Sijetl zvuk, suvišno je govoriti koliko je uticao na mene.

Pavle Aksentijević

Nemam pojma ime albuma. Definitivno mislim da je Maynard iz Toola kompletno pokrao Pavleta, pomešao malo sa Michaelom Jacksonom i dobio to što jeste. Njegov glas je van ovog sveta a njegove interpretacije starih srpskih kompozicija su sačuvaj Bože… evo sad se ježim.

Odužio sam sa ovim prethodnim pa bih ukratno da zguram još par njih. Red hot chilli peppers i Blood sugar sex magik. Ovaj album ima neponovljivu atmosferu. On odiše heroinom, vrlo su dostojno to preneli na album. R.E.M. i Automatic for the people, najveselija tuga ikada. RATM i RATM, neprevaziđeni masni, debeli rifovi. Prodigy, Fat of the land, revolucija. Offspring, Smash itd…