-

Šta muzičari slušaju: Milan Srdanović (Danilov Doživljaj Beča)

Milan SrdanovicPored toga što već godinama unazad svira kao basista niškog sastava Danilov doživljaj Beča, Milan Srdanović je i instruktor bas gitare u rok školi Music Land Studio Niš. Ujedno, on je i autor priručnika za početnike bas gitare “Bass Bookvar“ koji će se uskoro pojaviti u izdanju Studentskog Kulturnog Centra Niš.

Ideja je bila da ovaj priručnik bude polazna tačka, uz pomoć koje će početnici postaviti praktičnu i teorijsku osnovu, a koja će im olakšati da se služe već postojećim udžbenicima, audio i video materijalima, razumeju funkciju bas gitare u bendu, i  nastave sa vežbanjem, učenjem i sviranjem. „Veoma je važno slušati muziku, posećivati koncerte i učiti od velikih svetskih majstora, ali isto tako i biti u prilici da stalno u malim klubovima vidite i čujete kako to rade ljudi koji stoje i sviraju na dva metra od vas.“, pojasnio je Milan svoje motive za stvaranje ovog priručnika.

Svoj izbor albuma za ovu rubriku, Milan je prokomentarisao: „Verovatno su svi koji imaju zadatak da izdvoje samo nekoliko omiljenih albuma u istom problemu, ali pokušaću da odaberem nekoliko koji su se možda izdvojili od ostaih, jer zapravo nikada nisam prestao da ih slušam, a ujedno su veoma uticali na moju odluku da postanem i ostanem basista.“

Red Hot Chili Peppers Blood Sugar Sex Magik (1991)

Kaseta koju smo moja sestra i ja dobili leta 1992, ako se dobro sećam. Album koji me je udarnim hitom „Give it Away“ momentalno nokautirao. Kao klincu nije mi bilo sasvim jasno kakva je to muzika koja je imala elemente i energičnost tada veoma popularne metal svirke, i pevanje koje je podsećalo na rep, ali opet bilo autentično na neki svoj način. Nisam se ni trudio da je definišem, znam samo da se traka bukvalno istopila i iskidala u vokmenu od slušanja, a da mi je Red Hot Chili Peppers postao, i do danas ostao jedan od najomiljenijih bendova. Možda je za to kriv i Flea, iako tih godina još uvek nisam znao razliku između gitare i bas gitare, niti sam se time opterećivao dok sam slušao muziku, ali neka magija se definitivno desila.

Nirvana Nevermind (1991)

Album koji je udarnom numerom „Smells Like Teen Spirit“ osvojio celu planetu, i generacije tinejdžera koji su bili raspoloženi za nešto tvrđi zvuk. Nije bilo žurke, svirke…u to vreme a da se ovaj album nije zavrteo na njoj. Ovim albumom Nirvana je učvrstila svoje počasno mesto u istoriji muzike. Jedan od onih retkih albuma gde je svaka pesma apsolutni hit, a album u celini remek delo! “Lithium“ – jedna od prvih bas linija koju sam „skinuo“ na basu.

Rage Against The Machine Rage Against The Machine (1992)

Jedan od albuma koji se pojavio u vreme kada sam sa prijateljima napravio prvi bend, iako još uvek nisam imao bas gitaru, i definitivno jedan od albuma koji me je ubedio da se opredelim da budem basista. Fantastični Tim Commerford svojim žesćim, ali mudrim i hipnotičkim bas linijama, učinio je da ubrzo poželim da kupim svoj prvi Squier Precision Bas. Revolucionarno originalan, strahovito energičan  i izuzetno dobro isproduciran album.

Jamiroquai Emergency of planet Earth (1993)

Godine 1994. na radiju sam čuo pesmu „Too Young to Die“, u vreme kada sam inače slušao mnogo tvrđi zvuk. Kao basista početnik istog trenutka sam se zaljubio u Zenderovu svirku, i bas linije, i odlučio da ugušim sve glasove pobune u sebi koji su govorili da je bend previše mek za moj tadašnji ukus. Album koji me je lagano i neprimetno uveo i zainteresovao za funk i jazz fusion muziku, i proširio muzička interesovanja i vidike.

StingTen Summoner’s Tales (1993)

Iako mi se sviđa celokupna Stingova diskografija (počev od Police), ovaj album bih izdvojio jer se na njemu možda nalazi najveći broj mojih omiljenih pesama. Šta reći o Stingovoj muzici? „Less is more“! Vinnie Colaiuta, Dominic Miller, David Sancious… Sting mi je ujedno i jedan od najomiljenijih basista, a koncert u Budimpešti koji sam posetio definitivno je jedan od najboljih koncerata na kojem sam bio. Nedavno sam čuo i nekoliko pesama njegove ćerke Eliot Sumner, i prijatno se iznenadio njenim talentom i muzikom. Inteligentni „Electro – Police“!