-

Šta muzičari slušaju: Milan Petrović (Milan Petrović Quartet)

milan-petrovic-quartetMilan Petrović, klavijaturista Milan Petrović Quarteta, izdvaja nekoliko albuma koji su posebno uticali na njega, a o svom izboru kaže: „U poslednje vreme nemam dovoljno vremena za slušanje celih albuma, pa slušam određene singlove ili nekoliko najpoznatijih pesama.

Lista u prilogu nije dovoljno dugačka, inače bi se tu našli i domaći albumi grupa kao što su Bijelo dugme, Smak, EKV, Film i naravno autori koji su se sa sazrevanjem pojavljivali kao što su The Cure, Jimmy Smith, Eric Clapton, BB King, Incognito, Burning Spear… Zato sam se u ovom slučaju odlučio za albume koji su na mene naročito uticali na samom početku bavljenja muzikom.“

Woodstock: Music from the Original Soundtrack and More (1970)

Specifično mesto, svojevrsni pokret, skup fenomenalnih muzičara na jednom mestu. Santana, Hendrix, Sly and Family Stone, Joe Cocker, Who, samo su neki od muzičara koji su nastupili… Hendrixov instrumental solo na kraju svega je ostavio ljude bez daha. On je nastupio poslednji u prepodnevnim satima kada se publika lagano osipala. Tiho se zahvalio posle nastupa, a tek nekoliko sekundi kasnije publika je počela da tapše i zatim su krenule ovacije. Santanina Soul Sacrifice, pravo remek delo. Mnogo puta sam preslušavao te ploče i žalio što nisam rođen bar 20 godina pre.

The Doors – The Doors (1967)

Tu je i Light my fire. Danas klinci odu na You tube i samo ukucaju How to play….koliko mi je samo trebalo da skinem tu pesmu. Ray Manzarek… i dan danas ga citiram sa zadovoljstvom. Sve ostalo je vec dobro poznato, Morisson/ovi posebni stihovi i glas, mozda je manje poznata njegova sklonost ka istoriji, citanju Plutarhove biografije Aleksandra Makedonskog koju sam i ja  voleo citajuci izvore na prvoj godini studija.

The Rolling Stones – Exile on Main St. (1972)

Kod mene nikad nije bilo dileme vezano za rivalitet Stonesa i Beatlesa. The Beatles jako poštujem i oni su harmonski zanimljiviji za muzičara, ali Stonese sam uvek radije pratio i uvek su mi izazivali posebnu pažnju. Ovo je legendarni album mog omiljenog r ‘n’ r benda. Kasnije sam saznao da su imali puno problema ne bi li ga snimili, a među pesmama koje su mi naročito drage, a nisu u prvom planu, jesu Shake your hipsSweet Virginia, Sweet black angelShine A LightVentilator blues.

Black Crows – The Southern Harmony and Musical Companion (1992)

Sjajan američki bend, koji je jako uticao na mene u demo periodu. Na ovom albumu su mega hit Remedy i drage Thorn in My PrideSting me… Slušajući ovaj album pripremao sam se za prve korake na stageu koji će, nedugo zatim, uslediti.

Sting – Mercury Falling (1995)

Sting je jedinstven, fenomenalan glas, divne kompozicije, posebni aranžmani, koristi razne akustične instrumente, igra se sa world music elementima. O ukusima ne valja raspravljati, ali ovaj album mi je naročito drag pa smatram da na njemu nema loše pesme. Ipak, ako birate, preporučujem The Hounds of Winter, I was brought to my sensesLa belle dame sans regrets.