-

Šta muzičari slušaju: Milan Mika Aćimović (Sopot)

milan-acimovicU rubrici Balkanrocka „Šta muzičari slušaju“ svake nedelje pročitajte koje nam albume preporučuju muzičari sa regionalne scene. Ove nedelje nam svoje preporuke daje Milan Mika Aćimović, osoba zadužena za klavijature i kosmičke efekte banjalučkog benda Sopot.

Easy Star All-Stars – „Dub Side of the Moon“

Prva stvar koju preporučujem ljubiteljima reggae-a, a opet ljubiteljima stare škole muzičkih umjetnika kao što su Pink Floyd, jeste „Dub Side of the Moon“ grupe Easy Star All-Stars na čelu sa sjajnim producentom Ticklah. Oni su zapravo sa potpuno ugodnim reggae aranžmanom odsvirali i snimili veći dio materijala sa albuma Pink Floyd „Dark Side of The Moon“ sa neznatnim izmjenama kompozicija, ali su kompletan ritam (beat) pretvorili u onaj koji možemo čuti u modernom roots reggae aranžmanu. Prije svega, ovaj tribute album je poseban po dub atmosferi, koja je donesena mudro ubačenim FX dionicama , reverbima, kombinacijama „trekova“, duvačkih instrumenata, itd. Album možete da slušate dok meditirate ili dok spavate, dok pravite najluđu žurku ili se vozite u automobilu, jer je univerzalan i prikladan za svako doba dana.

Keith Jarrett – „The Köln Concert“

Obavezno preslušajte nevjerovatni koncert pijaniste Keith Jarretta „The Köln Concert“ koji je u potpunosti improvizovan, i to još davne 1975. godine u operskoj sali grada Keln. Nakon odsviranog koncerta Jarretta su mnogi pijanisti širom svijeta pitali kada će napisati notni zapis navedenog koncerta. On uglavnom ne bi imao odgovor, jer je bio zaokupljen drugim projektima koji su se često nizali velikom brzinom, zbog činjenice da je Keith Jarrett prije svega svirao sa mnogim svjetskim jazz izvođačima. Jedan od njegovih najinteresantnijih saradnika je i saksofonista Jan Garbarek, sa kojim je snimio neke „opaljene“ muzičke harmonije,a takođe je sarađivao i sa sjajnim Miles Davisom.

Big Band RTS & String Ensemble „Jazzart“ – „Afro-Balkanske skice“

Album su Big Band RTS i gudači „Jazzart“ uradili u saradnji sa gostujućim muzičarima svjetske klase, kao što su Stjepko Gut (truba), Peter Mihelich (klavir), Reggie Johnson (bas), Alvin Queen (bubnjevi). Dok slušate album jako brzo možete ustanoviti i čuti da je sve snimljeno dosta korektno i uspješno po pitanju solista i muzičara u orkestru. Još jedan dokaz kako naši muzičari, bili oni u orkestru ili bendu, mogu da psihički podignu moral u odnosu na muziku koju snimaju, ako dođe neko sa strane ko je već renomiran na svjetskoj sceni i pogura taj naš optimizam i pokažu kako sve može biti vrlo ugodno i uredno snimljeno.