-

Šta muzičari slušaju: Mihajlo Obrenov (dreDDup)

mihajlo_obrenovVokalista vodećeg industrial benda u Srbiji Mihajlo Obrenov iz DreDDupa za Balkanrock o nekim od albuma koji mu se često vrte na plejlisti.

Melvins – The Bride Screamed Murder (2010)

Poslednjih par dana vrtim ovaj album, sjajan je. Prepun odličnih ritmičkih smicalica, dobrih rifova i svakako gitara koje režu. Melvinse slušam potajno godinama, leže mi nekako da ih slušam isključivo na slušalicama jer imaju tu panoramu bubnjeva koja mi prija. Svakako album za preporuku fanovima dobrog gitarskog zvuka.

Sunn O))) – Monoliths & Dimensions (2009)

Nisam prevelik ljubitelj dosadnih jednoličnih tonova koje drone muzika praktikuje ali ovaj album mi bas nekako leži uvek kad ga slušam. Pogotovo sjajna numera ‘Big church’ koja mi nekako iskače sa ovog izdanja. Kako su Sunn o))) i Nadja pre par meseci dali svoju diskografiju kompletnu na online streaming, ta dva benda sam pažljivo propratio. Svakako su Sunn O))) bend koji treba videti uživo, tu je njihova prava snaga.

Deathpile – G.R (2004)

Poslednjih godinu dana mi ovaj album nekako savršeno prija kad mi treba malo ispucavanja energije. Prvi put kad sam ga čuo pre par godina bilo je to nešto najmračnije i najnoizičnije što sam čuo. Svakako sjajan harsh noise sa stavom i odličnim tekstovima, onako – hate po svemu. Pesma ‘The First Whore’ je sjajna. Zanima me svakako kako ovaj manijak nastupa uživo i koliko to bučno moze biti? Za sve ljubitelje lo-fi zvuka sa vrištećim gotovo militantnim vokalom, topla preporuka, i da – zvučnici su vam u redu -to treba tako da zvuči!

Fetisch Park – Zungenpflug (1991)

Kako i sam, pored benda dreDDup, pravim industrial i experimentalnu nekomercijalnu muziku sa projektom MRT ovaj album mi je nekako legao. Sviđa mi se eksperiment sa zvucima i čudnim predmetima. Takvih albuma nikad dosta i takvi albumi su zapravo zvezde vodilje za sve one koji su prevazišli konvencionalno razmišljanje o muzici i njenoj strukturi. Ovaj album je oslobođen svakakvih žanrovskih okova, aranžmanskih i estetskih finesa -svakako zanimljiv album i zanimljiv bend koji sam nažalost tek relativno skoro otrkio.

Ulterior – The Bleach Room (2013)

Iako mi nije toliko noizičan i mračan kao prvenac, Ulteriorov drugi album ima neku ludu 80’s reminiscenciju koja mi se dopada. Treba da ga preslušaju svi ljubitelji 80’s zvuka i neke nove nu-uk strukture. Ovaj bend bih isto želeo gledati live. Gitare me podsećaju na stari ministry sound iz osamdesetih iz Twitch perioda. Topla preporuka.

Baal – Religion 616 (2008)

Odličan japanski industrial rock koji sam otkrio preko Kevina Kija iz Skinny Puppy koji ih promoviše gde stigne. Čak im je radio i manju turneju u USA. Bend je beskompromisan, ljuti ritmovi, režeći vokali i što je najvažnije sve je vrlo glasno i sa stavom, baš onako kako ja volim. Svakako drže i do tog vizuelnog identiteta, izgledaju ko japanska verzija filma Mad MAx i kao da su se u nafti kupali. Za one koji vole recimo Hanzel und Gretyl i tu struju napucanih dva-tri ritma industrial rok/metal grupa ovo je topla preporuka takođe!