-

Šta muzičari slušaju: Melée (Werefox)

meleeMelée, vokal slovenačke grupe Werefox, nekada pevačica dobro poznatog slovenačkog sastava Psycho-Path, za Balkanrock piše o albuma koji joj se u poslednje vreme najviše vrte na ličnoj plejlisti.

Kid Congo Powers & The Pink Monkey Birds – Haunted Head (2013)

Aktuelni album legendarnog gitariste The Gun Club, The Cramps i u jednoj fazi The Bad Seeds, Kid Congo Powersa i njegovih Pink Monkey Birds – sofisticirani swamp-trash u kombinaciji sa primo-gitarskim noise-om: vrhunski! I još puno bolje uživo.

Jozef Van Vissem & Jim Jarmusch – Concerning the Entrance Into Eternity (2012)

Kultni režiser Jim Jarmusch na gitari i Jozef van Vissem na lauti – magično! Preplitanje slojeva feedbacka i melodije, Jarmuschove skoro metafizičke gitare i van Wissemove mistične laute, stvaraju istovremeno starinski i vanvremenski vibe. Za mene perfektan soundtrack za zimu.

Wrekmeister Harmonies – You’ve Always Meant So Much To Me (2013)

To nije ploča, to je 39-minutni trip – u dubine eteričnog, skoro celestialnog drone-a, koji se mestimično pretvara u mračni doom ali nikad ne eksplodira na očigledan način, nego uvek drži napetost negde “na pola neba”.

Rowland S. Howard – Pop Crimes (2009)

Poslednji album za mene najunikatnijeg gitariste na svetu. Njegov exit iz tog sveta, i to kakav! Zvuk Rowlandove gitare je za mene “soul”  muzika u pravom smislu reči: “zvuk duše”. Od 2009. pa dalje svaki je decembar za mene mesec RSH-a. I “Golden Age of Bloodshed” je pesma proročkih dimenzija!

EMA – Past Lives, Martyred Saints (2011)

Erika M. Anderson aka EMA, pre u Gowns, sa ovim albumom je počela novu priču, koja na uzbudljiv, svež način reinterpretira njene nekad disharmonične, a sad puno melodičnije noise-eskapade i prati ih sa surovo iskrenim tekstovima. Jedna od mojih najomiljenijih “rock-devojaka”.

Talk Normal – Sugarland (2009)

Talk Normal su Sarah Register i Andrya Ambro (gitaristkinja i bubnjarka) – dve nenametljivo ekspresivne i snažne devojke, muzičarke i inženjerke zvuka, koje zajedno stvaraju minimalistični noise-pop prve klase. Jako interesantna mešavina punk-attitude-a i gracioznosti. I Sarah je opako dobra gitaristkinja!

EMA: Satellites (sa novog albuma „The Future´s Void“, koji će izaći u proleće 2014)