-

Šta muzičari slušaju: Marko „Despot“ Miranović (Númenor)

Srpski epic/symphonic black metal bend Númenor trenutno je u procesu snimanja svog drugog albuma. Imali smo prilike da u pauzi popričamo sa pevačem, Markom „Despotom“ Miranovićem i saznamo nekoliko albuma koji su se provukli kroz njegove uši u skorije vreme.


Blind Guardian – Imaginations from the Other Side (Virgin, 1995) 

Verovatno jedno od najtvrđih izdanja ovog nemačkog benda. Sjajna atmosfera, fantastična kompozitorska rešenja, agresivna produkcija i epski horovi.

Blind Guardian – Nightfall in Middle-Earth (Virgin, 1998) 

Simfoničniji album od prethodnog, ali za nijansu i mekši. Perfektna muzička podloga za DND sesije ili čitanje Tolkinovih knjiga. Izdanje za svaku priliku!

Summoning – Old Mornings Dawn (Napalm Records, 2013) 

Poslednji album ovog benda iz Austrije. Epsko i atmosferično muzičko delo, kompozicije koje obiluju toplim, ali i dramatičnim tonovima, sjajno za čitanje epic-fantasy literature ili šetnju po šumama.

Bal-Sagoth – Starfire Burning upon the Ice-veiled Throne of Ultima Thule (Cacophonous Records, 1996)

Bal-Sagoth su verovatno jedan od najznačajnih metal bendova kada je reč o uticaju epskih motiva na heavy metal muziku. Njihov drugi album obiluje sjajnim kompozitorskim rešenjima i tekstovima koji mogu da paririaju i najboljim piscima epske fantastike.

Hypocrisy – A Taste of Extreme Divinity (Nuclear Blast, 1998)

Kad se čovek umori od tolike doze epske fantastike valja se (malo) vratiti u realnost. Ništa bolje od proučavanja extra terestijalnih formi života i teorija zavere uz muziku švedskog benda Hypocrisy. Mnoge naučne radove sam napisao uz muziku ovog benda. Vrlo inspirativno kad se iskombinuje sa dnevnom dozom X Files-a.