-

Šta muzičari slušaju: : Marko Bagarić (Garage in July)

Foto: Marina Filipović Marinshe

Pitali smo Marka Bagarića iz benda Garage in July da nam što konciznije otkrije šta on voli da preslušava od muzičkih ostvarenja.

„Moram priznati da mi i nije baš bilo lako sastaviti ovaj popis, a da budem vrlo konkretan. Ne bi to bilo zbog nekog velikog broja bendova/pjesama koje ne smijem zaboraviti navesti, već što u zadnje vrijeme vrlo rijetko aktivno razmišljam o tome. Glazbu slušam više onako impulzivno, kako me osjećaj ponese. Sad kad razmislim, baš sam klasični old school. Kod mene sve počinje i sve završi sa Stonesima/bluesom. Jednostavno, to je to! Mast i težina, a opet ta lakoća močvare, izuzetno mi paše. Neizmjeran utjecaj na mene izvršili su Howlin’ Wolf, Muddy Waters, Son House i ostala plejada bluesera. Sve što se tiče filozofije, sviranja, kemije, osjećaja, to je ono kako i sam gledam i živim glazbu. Na mene su Stonesi izuzetno utjecali, čak i najviše utjecali! Keef je u biti netko pa čak mogu reći i nešto, zbog čega sam i sam počeo svirati gitaru. Mislim da ne treba previše pričati o njima jer su ionako drugi, a i oni sami, sve rekli. Izdvojio bih naročito Beggars Banquet i Sticky Fingers kao osobno najdraže albume i uvijek sam ih preferirao više od Exilea, iako mi je taj vrlo drag album, također.“, istakao je Marko.

Led Zeppelin

Ono što me privuklo kod ovog benda je naravno beskrajna sirova energija i vrlo opipljiva i inspirativna kemija sviračkog trojca Page-Jones-Bonham. Fantastični muzičari. Jedna od jačih njihovih stvari, uz sve te silne klasike, definitivno mi je No Quarter. Savršeno pogođen mood!

Black Sabbath – Black Sabbath (1970)

Ujedno i prvi album na kojem sam nabasao na Sabathe. Moram priznati da me ostatak opusa ni upola nije toliko privukao kao ovaj album. Samo ću napomenuti – „Wasp / Behind The Wall of Sleep / Bassically / N.I.B.“, s naglaskom na N.I.B. Jednostavno – wow!

Majke – Razum i bezumlje (1990)

Od domaćih autora ovo je definitivno ono što mi se na prvu zakačilo za uho. Jako dugo vremena album je bio na repeatu!

Royal Blood – Royal Blood (2014)

Jako zanimljiva kombinacija zvuka, snage i sviračkih rješenja. Odličan album! Čuo sam ga nešto vremena nakon izlaska i baš mi se svidio!

Ryan Adams – Heartbreaker (2000)/Ryan Adams (2014)/1989 (2015)

Nešto malo drukčije, ali osobno mi jednako fantastično! Fantastični albumi i vrlo zanimljiv glazbenik! Naročito mi je zanimljiv 1989, gdje je unio taj cijeli svoj duh i ambijent Americane i totalno promijenio šmek Taylor Swift.

„Naravno, postoji još tu brdo autora, albuma, pjesama i žanrova koje bih mogao staviti na popis, od Dylana, Hendrixa pa sve do Motorheada, Floyda Recimo, volim poslušati materijale bendova u afirmaciji, gdje se uvijek nađe nešto vrlo zanimljivo i kvalitetno. Također, pratim i volim poslušati materijale dragih prijatelja i bendova Big Strip Gorile i M.O.R.T.-a.“, zaključio je na kraju.