-

Šta muzičari slušaju: Luka Racić (Buč Kesidi)

Gitarista pančevačkog benda Buč Kesidi, Luka Racić, za čitaoce portala Balkanrock govorio je o muzičkim albumima koji su ga najviše oduševili u poslednje vreme.

Richard Hell & The Voidoids – Blank Generation (1977)

Pank u trenutku kada niko još nije definisao šta je to pank – nemaju žanr nego samo stav. Jedan od predstavnika tog hiper-kreativnog CBGB perioda u Njujorku. Inače Richard Hell je u početku bio basista Televisiona; jednako sam ovde mogao da stavim Television sa albumom „Marquee Moon“, idu ruku pod ruku. Izuzetno pametni bendovi. Oni su izmislili suštinu mnogo čega što mi je danas kul.

Kendrick Lamar – DAMN. (2017)

Mnogo zanimljiva produkcija, sve vreme se dešavaju stvari, inovativan zvuk, i potpuno drugačiji nego ono na šta sam navikao. Kao i na prethodnim albumima, Kendrick ima mnogo toga da kaže. Često me neki momenat uhvati na prepad da se naježim.

Queens of the Stone Age – Villains (2017)

Samo vožnja. Sve vreme. Samo vozi. Gitare ne prestaju da sviraju, bubnjar je životinja, dugo nisam čuo ovako napaljen gitarski album. Plus Mark Ronson produkcija koja se stara da na svakom mestu dođe tačno ono što hoćeš da dođe – brejkovi, spuštanja i vraćanja. Ne staje. Najbolji album za hodanje po ulici.

The Last Shadow Puppets – Everything You’ve Come To Expect (2016)

Apsolutni majstori. Pesme su vrhunske, što je i za očekivati – ne znam nikog ko približno dobro ume da sastavi pesmu kao što ume Aleks Tarner. Ali i svaki njihov nastup za vreme turneje ovog albuma je bio potpuni šou. Okupili su ludilo bend, puna bina muzičara koji sviraju kao carevi. Aleks se potpuno predao svojoj ulozi rokenrol zvezde i sad je već prešlo iz zbunjujućeg u vrlo zabavno. Klasa.

Julia Holter – Have You In My Wilderness (2015)

Prelepa devojka sa divnim glasom i nekakvim ludačkim sjajem u očima. Neuobičajene pesme i aranžmani sa karakterističnim šmekom i sanjivom atmosferom. Početak je bio čudan, ali sad se već znamo, i kad ne znam šta da pustim, ovo me nikad ne izneveri.