-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Ljubiša Đorđević (Twisted Tales)

Šta muzičari slušaju: Ljubiša Đorđević (Twisted Tales)

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Twisted TalesLjubiša Đorđević – kompozitor, tekstopisac, pevač, gitarista koji svira bas; jednom rečju frontmen benda Twisted Tales iz Kuršumlije predstavio je albume koji su uticali na njega i koje i danas rado sluša.

“Moram priznati da nisam od onih na koga su uticali pojedini albumi već čitave diskografije bendova. S obzirom na to da sam imao tu sreću da zivim u vreme kada su nastajali pojedini pravci u metal muzici, kao i sada legendarni (a tada nepoznati i mladi) bendovi, na zvuk koji su donosili, niko, pa ni ja, nije ostao imun. I pored svega ja sam ipak ostao naklonjen “staroj gardi” ,tako da su najveći i najjači uticaj na mene ostavili bendovi poput Overkilla (da ne nabrajam ostale).“

Za njega, kao muzičara, najbitnije lekcije koje je naučio doneli su sledeći bendovi:

Metallica – Master of Puppets

Prva kaseta koju sam kupio, prvi bend koji me je uveo u metal muziku i prvi album koji sam preslušao ikad. Da biste shvatili koliki je on imao uticaj na mene dovoljno je ako vam samo kažem da sam ga slušao punih godinu dana, ne kupivši i ne slušavši nijedan drugi. I dan danas on je za mene sve što jedan metal album treba da ima; odličnu produkciju, vrhunsku baladu, jedan od najboljih metal instrumentala i savršenu kombinaciju brzih, sporih, teških ali i moćnih rifova. O tekstovima i da ne govorim.To je to!

Megadeth – Countdown to Extinction

Muzika ispred brzine!
Iako Dave Mustaine vazi za tvorca jednih od najbržih rifova (što se tiče ritam sekcije) ovaj album je dokaz da je mnogo bitnija kompozicija od toga kakav si i koliko dobar svirač. Ako samo uzmemo u obzir pesme poput: “Sweating Bullets”, “Symphony of Destruction”, “This Was My Life”, “Psychotron” … i činjenicu da je snimljeno 5 spotova za pesme sa ovog albuma, shvatićemo njegov uspeh i kvalitet. Lekcija koja se uči od najboljeg kompozitora koga je thrash metal izrodio (ili obratno).

Death – The Sound of Perseverance

Muzika ispred brutalnosti !
Bend koji važi za osnivača death metal muzike ovim albumom je razbio sve što sam do tada želeo od ovog pravca.Toliko melodičnih i gotovo tragičnih solo deonica i rifova i, pored Chuck Schuldinerovog vokala i tekstova koji su duboka filozofija ljudske duše, nisu umanjili ekstremnost zvuka ovog benda. Koliko je moćna i zastrašujuća njegova snaga osetio je svako ko ga je čuo, a posebno “Voice of the Soul”, koja je kao predskazanje tragičnosti onoga što će se desiti u narednim godinama najuticajnijem pevaču za mene. Do danas je bio i ostao moj uzor.
R.I.P. Chuck Schuldiner !

Iron Maiden – X Factor

Muzika se ne svira, ona se oseća!
Atmosfera kojom je odisao ovaj album dok sam ga po prvi put slušao drži me i dan danas. Pomalo mračan, pomalo mističan a opet dovoljno prijatan da me je uspavljivao mesecima. Diskutovati o albumima ovog benda nema svrhe, toliko je dobrih i vrhunskih snimio da je njihova genijalnost neponovljiva. Ipak, za mene je ovaj album najkompaktniji. Sve pesme na njemu su u jednom nizu, vode vas iz jedne u drugu tečno i lagano kao tiha plovidba po mirnoj reci.

King Diamond – Voodoo

Muzika nema granice !
Da ovo nije samo fraza, dokaz je King Diamond. Iako mnoge iritira njegov način pevanja, Diamond je bio i ostao najbolji i najveći pripovedač. Bend nosi toliko dobru muzičku podlogu njegovim tekstovima, naracijama i zvucima da je jednostavno na vrhu piramide zvane ”konceptuelni album”. A priča? Brate dragi, to treba čuti; to se ne može prepričati. Ne postoji tema, misao niti ideja koju nije moguće spojiti sa metal muzikom. Zato je ona univerzalna. Sve je dozvoljeno, samo je potrebno malo mašte.

Black Label Society – Mafia

Nije bitno kako pevaš već šta pevas !
Naravno to je veliki Zakk Wylde, ali ovo je bend od koga sam naučio najvažniju lekciju. Ako imaš nešto da kažeš – budi konkretan. Nisu ti potrebni kilometarski tekstovi. Ako si pogodio poentu onoga sto si hteo da kažeš sa samo jednom strofom i refrenom – to je to. Svaka dalja razrada nema svrhe niti je potrebna. Keep it simple; lekcija koja se teško prihvata i lako zaboravlja a uči se ceo život uz stalno podsećanje sebe na istu.

Heaven and Hell – The devil you know

Metal je rat? Ne. Metal je život!
Ili se rodiš sa njim ili ne. Niko ne postaje niti se uči da bude metalac. Ili ga imaš u sebi ili ne. Kad to shvatis, kao što sam ja, najvažnije od svega što imam da vam kazem je sledeće: nije bitno kako sviraš, koliko si dobar niti uspešan, već sa kim sviraš! Najteže je, naravno, naći istomišljenike i dobre prijatelje, a pre svega dobre ljude. Kad se to desi, draga moja braćo po metalu, desi se bend kojeg ovaj svet nikad više neće imati; najveći od svih. I pre i posle i zauvek: Vinny Appice, Geezer Butler, Tony Iommi i (za mene jedini bog koji je hodao zemljom) Ronnie James Dio. Album koji se sluša ceo život, koncerti koji se pamte i gledaju dok si živ. Ako iko može da odgleda njihove zabeležene nastupe i kaže sebi ”to nisam ja” – pogrešili ste što ste uopšte sa nama.
LONG LIVE ROCK AND ROLL !
HEAVY METAL RULES !