-

Šta muzičari slušaju: Kristina Gođevac (Aphelion)

kristina godjevacPoslednjih godina je moguće pronaći nekoliko novih sastava na beogradskoj sceni koji u sebi nose duh i energiju symphonic/gothic metal scene. Među njima se našao i Aphelion, koji je tokom vremena počeo da prihvata i elemente modernog metal zvuka. Dok bend priprema nov materijal, iskoristili smo priliku da razgovaramo sa Kristinom Gođevac, klavijaturistkinjom i dirigentom sastava, o izdanjima koja je prate u njenim muzičkim putovanjima.

„Nikad nisam bila ograničena jednim pravcem muzike. I dan-danas volim da otkrivam nove bendove i njihovu diskografiju. Još jedna korisna stvar kod interneta i današnje riznice muzike (ali, ne treba zaboraviti berzu diskova i ploča ispred SKC-a) jeste ta što možeš svaki dan da „apdateuješ“ muzički sluh novim pravcima i harmonijama. Jako je teško izdvojiti posebnu pesmu, diskografiju tek, ali ovo je najuži mogući izbor albuma.“

The Doors – The Doors (1967)

Zaslužno na prvom mestu. Pored ostalih pesama i albuma, ovaj mi je najdraži. Najbolja pesma na tom albumu (po mom mišljenju) – “Crystal Ship”. Od tekstova do muzike, ovaj album mi je obeležio IV godinu srednje škole.

Nightwish – Once (2004)

Svirajući i pevajući sve njihove pesme skoro ukupno 10 godina (javno, a i u privatnoj režiji), ovaj album mi je ostao najbolji i najdraži. Za mene, Tuomas i ostali koji prave muziku su bili i ostali Nightwish, koliko god pevača promenili. „Ghost Love Score“ je inače i moja najomiljenija pesma Nightwisha. Epic music is epic – a tu uvek mora da bude i “malo” symphonic elemenata, kako je ova pesma fantastičan rezultat spoja rifova, orkestra i horova. Jedan od glavnih uticaja stvaralačke muzike i autorskog rada sa bendom.

Depeche Mode – Songs of Faith and Devotion (1993)

Depeche Mode slušam dosta dugo, volim njihov smisao dočaravanja atmosfere uz fenomenalne tekstove. Martin i Andy, pored Davea, sjajni su kompozitori.

Fever Ray – Fever Ray (2009)

Karin Elisabeth Dreijer Andersson – vokal poznate elektronske grupe “The Knife”. The Knife sam slušala ranije, ali sve to zavisi od trenutnog raspoloženja, dok npr. ovaj njen solo album mogu da slušam bilo kad. Ne mogu da izdvojim omiljenu pesmu, jer je svaka pesma posebna na svoj način. Ostala je verna elektronici uz inovaciju novootkrivenih ambijent efekata. Sjajan album za sve one koji vole njen prethodni rad.

Saor – Aura (2014)

One-man band iz Škotske. Kombinacija atmospheric black metala i misty post-rocka. Ovaj bend sam nedavno otkrila, trenutno ovaj album stalno slušam. Mnogo motiva i elemenata – još jedan dokaz kako muzika može da te odvede na različite strane sveta, ako joj se prepustiš pažljivim slušanjem.