-

Šta muzičari slušaju: Janko Stojanović (Temple of the Smoke)

Janko StojanovićJanko Stojanović, gitarista i klavijaturista beogradskog psihodeličnog rok benda Temple of the Smoke, za rubriku „Šta muzičari slušaju“ izdvaja albume koje u zadnje vreme sluša.

„Ovo je par albuma kojima sam se najčešće vraćao u prethodnih godinu dana. Verovatno sam izostavio gomilu super stvari koje sam slušao, ali ovo je prvo što mi je palo na pamet.“

Boards of Canada – Tomorrow’s Harvest (2013, Warp)

Lejeri i lejeri analognih sintisajzera i ritam mašina sastavljeni od prelepih minimalnih melodija. Savršena elektronska muzika. Ovo smo svi iz benda ogulili od slušanja prošle godine.

Travis Scott – Days Before Rodeo (2014, Grand Hustle)

Travis Scott dominira sa ovim izdanjem. Prikazuje svu lepotu modernog repa. Čuje se toliko različitih uticaja, pravi neverovatna produkcijska rešenja i skida sve stege i kalupe žanra. Između ostalog, ovaj album je bio veliki bum među beogradskom ekipom prošle jeseni.

Mac Demarco – Salad Days (2014, Captured Tracks)

Veliki gotivac, car i mnogo talentovan muzičar. Prethodni album je napravio ogroman hajp, sa razlogom, i bio možda i najbolji album iz 2012. godine. Tada smo ga i gledali u Beogradu u KC Grad-u. Ovaj album nije ishvaljen toliko, ali je meni možda i draži. Pesme su zrelije, aranžmani ozbiljniji, a i dalje se čuje ta njegova iskrenost, bezobzirnost i neverovatan hit potencijal.

Deerhunter – Microcastle (2008, Kranky)

Deerhunter su mi sigurno jedan od najomiljenijih bendova. Volim sve njihove albume i ceo koncept njihove muzike me gađa u centar. Savršeni spoj popa, kraut roka, shoegazea, psihodelije, nojza… sve što volim je tu. Ovaj album sam stavio jer ga ponovo aktivno vrtim, a stvarno i jeste jedan od najboljih albuma ikada.

Kendrick Lamar – Good Kid, M.A.A.D. City (2012, Top Dawg)

Najbolji reper današnjice. Album koji ga je postavio tu gde jeste, kompton rep naše generacije. Živi instrumenti na ovom albumu i njihova produkcija su me oduvali. Kendrick baš zna šta hoće i šta treba. Pokupio je sve najbolje iz prošlosti i podigao lestvicu. Novi album izlazi uskoro, jedva čekam!

My Bloody Valentine – m b v (2013, mbv)

Kevin Shields je bog. To je to.