-

Šta muzičari slušaju: Janko Ćirković (Za Dž)

janko_cirkovicFrontmen mladog čačanskog rok benda Za Dž, Janko Ćirković za Balkanrock otkriva koji mu se albumi u psolednje vreme najviše vrte na plejlisti, te su ostavili jak utisak na njega.

Arctic Monkeys – AM (2013)

Možda sam pristrastan ali šefildska četvorka nikako da me razočara. Smelo ulaze u novi fazon, a svaki put proizvod ukusno plasiraju. Imao sam prilike da ih slušam uživo i uverio sam se u kvalitet svirke. Iza veštno napisanih tekstova, prejebenih bas deonica krije se mašina za bubnjevima, koja klasičnim pesmama daje potpuno novu dimenziju.

Soundgarden – King Animal (2012)

Najveće otkriće 2012. – posle 15 godina pauze Soundgarden izdaje ploču! Vraćanje Soundgarden-a u punom sjaju, uz drop D „masne“ rifove, zanimljive aranžmane i neprikosnoveno pevanje. Nesumnjivo najinspirativniji album koji sam ikad slušao.

Queens of the Stone Age – …Like Clockwork (2013)

Manje se od Oma i ne očekuje. Prvi put sam čuo nove pesme u live izdanju kod Džulsa Holanda i odma su me kupile. Džoš uspeva da uz povozite ritmove i mračne tonove sastavi neverovatne melodije pevanja koji odvlače pesmu u različite pravce. „I Sat By the Ocean“ mi je svakako favorit sa albuma.

Rebel Star – Rebel Star (2012)

Milanu iz Popcycle-a i Eve Braun polazi za rukom da dovuče zapadnjački zvuk u Srbiju. Iako na momente osećam preveliki uticaj Black Keys-a, originalnim stilom pevanja i zanimljivim rifovima on je dao svoj pečat. Mislim da ovom albumu nije posvećeno pažnje koliko zaslužuje.

The Beatles – The White Album (1964)

Album kojem se često vraćam. Neverovatan spoj 4 čoveka napravio je (po mom mišljenju) najbolju ploču ikad. „While My Guitar Gently Weeps“, „Revolution“, „Helter Skelter“ neke su od pesama kojima su išli ispred svog vremena – izvan svakog vremena.