-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Ivan Jevtović (Deca Loših Muzičara)

Šta muzičari slušaju: Ivan Jevtović (Deca Loših Muzičara)

ivan_jevtovic
Ivan Jevtović, pevač beogradskog funk rock benda Deca Loših Muzičara, vrlo rado je za Balkanrock otkrio šta najviše sluša u poslednjih šest meseci.

Tame Impala – Lonerism (2012)

Ovaj bend iz Australije otkrio sam prelistavajući NME (New Musical Express), koji je uvek i bio najuticajniji na moj izbor. Oni su savršen nastavak priče Led Zeppelina iz peroda drugog albuma i Belog albuma Beatlesa – žestoki rifovi, psihodelična višeglasja, muzika koja vam momentalno menja raspoloženje dugoročno, budi buntovni istraživački duh i daje polet. Preporučujem njihov album, čak sam kupio i ploču u inostranstvu, što znači da će se ove note zauvek čuti u stanu Jevtovića.

Pond – Hobo Rocket (2013)

Deo ekipe iz Tame Impale je imao vremena i želje da urade nešto još žešće i glasnije na ovom albumu. Presrećan sam u spoznaji da ovakvi projekti definitivno dokazuju da smo svi mi koji vežbamo u prostorijama da uživo izvedemo pesme još bolje za razliku od niza komercijalno – korporativnih inžinjerskih projekata koji se pritisnu na dugme, kako kući tako i kao uživo – ZABRANIMO MATRICE NA ŽIVIM NASTUPIMA!!!

Daft Punk – Random Access Memories (2013)

Nešto što je možda iznenađujuće kao moj izbor, a i priznajem da sam se iznenadio kad sam video da je na ploči pored Lonerisma moje Tame Impale! Čekaj, pa oni su upravo kompjuterizovani stalno, zar ne? Nabavim album i oduševim se kreacijom, spojem koji bi nazvao istinskim sverskim Diskom, kao niko pre njih. “Get Lucky“ nas je sve nagonila na plesni korak, treća pesma “Gorgio Moroder“ – ludilo, istinska ispovest jednog od najdarovitijih kompozitora ljudske civilizacije kroz prostu “poletno-mocartovsku” temu. Bilo je nedavno nekoliko stotina srećnika koji su čuli DLM, koji je izveo “Get Lucky” uklopljen u “Toleranciju”!!!

The Black Keys – El Camino (2011)

Neviđeno dobra i jednostavna svirka, pametni momci vratili su se bluesu, koji je najvredniji deo američke istorije i izređali niz hitova, svaka čast. Nadam se da ću ih slušati u toku leta.

I za sam kraj otkrivam još jednu moju intimu iz slušalica, pošto mi se često dešava da zaigram na ulici ili u troli, svakog dana tu su Sly and the Family Stone – Anthology, pesma “Everyday People” i sve druge, dakle rifovi, gruvanje, melodicno vristanje! Long live ROCK & ROLL & BLUES & SOUL & FUNK & DISKO & PUNK!!!