-

Šta muzičari slušaju: Ivan Đorđević Ivek (Kazna za uši)

Kazna za ušiGitarista i pevač beogradskog rnr sastava Kazna za uši Ivan Đorđević Ivek u razgovoru za Balkanrock navodi 3 albuma koja su vrlo značajna u njegovoj karijeri.

„Dakle nema više zajebavanja sa pravcima i žanrovima, totalni povratak onome što sam slušao kad sam se rodio. Ko prati ono što ja radim kad puštam muziku kao DJ BEAUTY znaće da sam u tim varjantama dosta okrenut crnom zvuku funk, soul, disco zvuku, što naravno ne znači da sam operisan i od svega što se u muzici dešava u vremenu u kom živim. Ali ponavljam ono sto me je činilo srećnim i dignutim pre trideset godina i dan danas izaziva osmeh i radost u mojoj duši“ objašnjava Ivek.

The Stooges – Fun House (1970)

Snimano uzivo u studiju na jedan dva tri. Nikako da me prođe taj zvučni udar. Ludilo, ozbiljnost, saksofon, gitare i zvuk bubnja. Kraj.

The Clash – London Calling (1979)
Najbolji r’n’r album ikad. Opet snimljen u dva dana i naravno uživo, kakva koincidencija. Jebeš nasnimavanja pod uslovom da se radi o takvim ekipama muzičara koji tačno znaju šta hoće.

Bo Diddley – Big Bad Bo (1974)
Taj period u kome je snimio te svoje funk rock ploce „The Black Gladiator“, „Another Dimension“, „Where It All Began“, „Big Bad Bo“ baš tim redom su neprocenjive za svakog ko se ozbiljno bavi gitarom ili muzikom uopšte. Nema sumnje da su i ovi albumi snimani uživo.