-

Šta muzičari slušaju: Ivan Bogdanović (Good Ol’ Bastards)

ivan-bogdanovicIvan Bogdanović je basista i vokal knjaževačkog stoner rock sastava Good Ol’ Bastards, jednog od koncertno najaktivnijih bendova istočne Srbije. Nakon koncerata u Zaječaru, Sokobanji, Negotinu i matičnom Knjaževcu bend je trenutno na turneji sa saborcima iz benda Fluid Underground na kojoj promovišu svoj prvi EP „…so many levels“. Svi zainteresovani mogi ih „nahvatati“ sa Fluidima večeras u Feedbacku.

„Aktivno pratim muziku. Svakodnevno. Ima tu i ovakvih i onakvih bendova. Nažalost, većini bendova je ocigledno ostalo samo da “žvaće” ono što je davno napravljeno. Ovde bih se skoncentrisao na bendove i albume kojima se uvek rado vraćam. Dosta ih ima, ali kako moram da se ograničim na manji broj njih, ispisaću one kojih se setim u trenutku“, pojasnio je Ivan svoj izbor.

Alice in chains – Facelift (1990.)

Mogao bih da navedem bilo koji album ovog benda (iz Staley-jevog perioda) i ne bih pogrešio. Kompletna diskografija je fenomenalna. Što se Facelifta tiče, sećam se prve godine srednje škole kad sam prvi put čuo uvodni rif pesme “It ain’t like that”…trenutno ne mogu da se setim prave reči koja bi opisala doživljaj, ali ameri imaju izraz MIND BLOWING, mislim da je to bilo to! Pa, onda “Bleed the freak”, “Love, hate, love”, “We die young”…

Faith no more – King for a day…fool for a lifetime (1995.)

Pre svega, Patton je neverovatan muzičar. Njegova stilska raznovrsnost i ovde dolazi do izražaja. Definitivno jedan od omiljenih albuma. Priča za sebe. Od netipične “Star A.D.”, preko baladičnih “Evidence” i “Take this bottle”, energičnih “Digging the grave”,” Get out”, “What a day”, “Gentle art..”, ma morao bih da ispišem ceo album.

Machine head – Burn my eyes (1994.)

Ovo je album koji me je okrenuo i ka HC zvuku. Vec prva pesma vam sve kaže. Iako je sledeći “The more things change” odličan album, nažalost, više nikad nisu snimili album kao što je ovaj. Klasik.

Soundgarden – Badmotorfinger (1991.)

Verovatno većina komentariše kako to da neko može da pomene Soundgarden, a da nije u pitanju “Superunknown”. I razumem u potpunosti, ali eto, nije. Po meni, ne mogu se ni porediti. Iako su vrhunski, dosta se razlikuju. Ne znam šta je presudilo u korist „Badmotorfingera“, ali mogu samo da predložim ljudima da pojačaju do granice distorziranja zvučnika na  „Room a thousand years wide“…i trebalo bi da shvate ostatak.

Therapy? – Troublegum (1994.)

Therapy? je bend koji se žanrovski nikad nije zatvarao. Svaki album je drugačiji od prethodnog,a opet svaki album jeste prepoznatljiv Therapy? album. Snimili su dosta dobrih, prosečnih i odličnih albuma. Uz “Infernal love”, “Troublegum” je jedan od najboljih po mom mišljenju. Prepun odličnih stvari, “Turn”, “Trigger inside”, “Screamager”, “Unbeliever”…

Life of agony – River runs red (1993.)

Kad sam kao srednjoškolac prvi put čuo “This time”, po svaku cenu sam morao da nabavim album. Originalan vokal uz režeće gitare, malo hard core-a, malo alternative… Upečatljiv, žestok album, daleko bolji od svakog sledećeg koji je ovaj bend snimio.

Q.O.T.S.A. – Songs for the deaf (2002.)

Ih…šta reći. Raspade se Kyuss, sastavi se QOTSA. Pa onda komentari “Nije to to, Kyuss je bio bolji, Queens je komercijala”. Ja kažem da su to dva odlična benda i nema dalje rasprave. Prljavština! Odličan album.

Tool – Lateralus (2001.)

Lateralus je posebna priča. Predstava. Album koji treba uvek da se sluša ceo. Ako poslušamo par pesama pa prekinemo, kao da smo napustili odličnu predstavu.

Pantera – Vulgar display of power (1992.)

Rifčina do rifčine. Dimebag u najboljem izdanju. Bunt, bes, produkcija koja pomera bubrege. Drago mi je što sam odrastao uz ovaj bend.

16 horsepower – Sackcloth n ashes (1996.)

Najveće iznenadjenje! Pustim, slušam..šta je ovo? Nešto..country…blues..rock? Nemam pojma, jednostavno nije bitno. Bend razvaljuje! Ništa slično nisam čuo do tada. Upečatljiv, jedinstven vokal, i neizostavni “slide” momenti karakteristični za ovaj bend. Opasno!