-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Ilija Duni (Ti, ex Petrol)

Šta muzičari slušaju: Ilija Duni (Ti, ex Petrol)

Grupa TiIliji Duni, gitarista/pevač novog sprskog dua Ti, prethodno u bendu Petrol, piše o albumima koje često sluša.

Pet albuma koji su dominirali u mom plejeru u prethodne tri godine:

Beach Fossils – Beach Fossils (2010)

Bend sam otkrio slučajno na muzičkom festivalu SXSW u Ostinu. Bio sam hipnotisan energičnim izvođenjem i melodičnim pesmama, publika na koncertu je igrala kao u transu, pred kraj nastupa se umalo nije srušio šator ispod koga je bila bina. Ovaj album sam opsesivno slušao godinu dana, ljudi koji su mi bliski (porodica i prijatelji) naslušali su se ovih pesama pored mene. Pesme imaju vanvremenski karakter, a zanimljivo je da je ceo album odsvirao i snimio gitarista i pevač Dustin Payseur kod kuće, a tek kasnije okupio ekipu koju sam imao prilike da vidim na koncertu.

How To Dress Well – Love Remains (2010)

Izgleda da je 2010. godina bila dobra za moj muzički ukus, ovo je još jedna ploča koja je ostavila jak utisak na mene. Ne umem tačno da opišem zašto volim ovaj album, eteričan je i bez čvrste strukture, a zvuči kao Beyonce iz nekog drugog univerzuma. I ovaj put jedan čovek stoji iza čitavog projekata, ime mu je Tom Krell.

The Walkmen – Lisbon (2010)

The Walkmen su bend iz Njujorka, kao i Beach Fossils, ali pripadaju drugoj muzičkoj školi. Pesme i produkcija su pravi dragulji, atomosfera na albumu magična, jako sam srećan što ovaj album postoji. The Walkmen sam takođe imao prilike da gledam uživo, a svirali su i u Ljubljani. I dalje nam odlični bendovi često dolaze u komšiluk, ali ne i kod nas.

Kendrick Lamar – Good Kid, m.A.A.d city (2012)

Rap i hip hop muziku slušam kada odem sa ekipom u klabing, ali ova ploča mi se uvukla pod kožu i postala moj kućni hip hop album. Sve pesme su u žanrovskom okviru, produkciju potpisuje Dr. Dre i prati je veliki hype, ali kada se to skloni na stranu, otkriju se detalji koji je čine muzičkim remek delom. Ploča koja je bila soundtrack moga života čitavih šest meseci.

Vampire Weekend – Modern Vampires of the City (2013)

Ova ploča je tek izašla ispod prese, i moraće da prođe test vremena, ali sam rešio da je stavim na listu pošto me je fascinirala, a nadam da će tu biti i za godinu dana. Ovo je treći i najzreliji album grupe Vampire Weekend, koju pratim već neko vreme. Drago mi je kada bendovi uspeju da ostanu ono što jesu, a pritom naprave iskorak koji ih osveži.