-

Šta muzičari slušaju: Filip Grubač (UV)

Basista novosadskog benda UV, Filip Grubač, govorio je za portal Balkanrock o svojim omiljenim muzičkim albumima.

Led Zeppelin – The Song Remains the Same (1973)

Ovaj album je definitivno morao biti prvi pomenut, jer sam zbog njega i počeo da sviram gitaru. Album sam prvi put čuo tj. pogledao film koncerta sa 11 godina i od tada, svaki put kada čujem bar jednu pesmu sa njega, najčešće odslušam ceo i svaki put sam iznenađen i zatečen.

The BeatlesSgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band (1967)

Bitlsi omiljeni bend, Sgt. Pepper omiljeni album. Album koji je definitivno vrh kreativnosti Bitlsa (čak i Ringo peva dobru stvar na albumu) mnoštvo novih zvukova za to doba. Po meni najinovativniji, najbolji album ikada snimljen.

Muse – Drones (2015)

Muse sam počeo da slušam tek kada sam čuo ovaj album, tačnije pesmu „Psycho“. Odmah sam se zaljubio u ovaj bend. Ovaj album ima pregršt moćnog gitarskog zvuka, fenomenalne produkcije, elektronike, svega što jedan album današnjice mora da ima. Muse ima i boljih albuma, ali ovaj je najviše uticao na mene kao muzičara.

Queen – A Night at the Opera (1975)

Nemam šta da kažem o ovom remek delu, osim da je na njemu „Boemska rapsodija“. Album koji bi i danas bio ispred svog vremena.

Jethro Tull – Live – Bursting out (1978)

Fuzija neke folk muzike, klasike, bluza, roka i sve to izvedeno lajv. Za mene je to dobitna kombinacija, naročito kada je u pitanju veličanstveni Jethro Tull. Meni jedan od najdražih albuma i po mom mišljenju među pet najboljih lajv albuma ikada.

Frank Zappa Sheik Yerbouti (1979)

Ova muzika je jako čudna i smešna i ozbiljna. Ko hoće da se baci u vode čudne muzike i da uživa u kratkim spojevima Zapinog mozga ovaj album je dobar početak. Fina mešavina njegove ludosti i ipak malo komercijalnijih stvari čine ovaj album slušljivim.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=UqLRqzTp6Rk&w=560&h=315]