-

Šta muzičari slušaju: Erik Mut (Erik and the Worldly Savages)

Erik Mut
Erik Mut, frontmen benda Worldy Savages, otkrio je za čitaoce našeg portala koji su to bendovi i albumi izvršili najveći uticaj na njega kao čoveka i kao muzičara.

Do Make Say Think – & Yet & Yet (2002)

Imao sam 17 ili 18 godina kada sam otkrio ovaj džezi post rok sastav iz Toronta, grada gde sam ja nekad živeo. Otprilike tada sam počeo da pušim travu pa je njihova muzika predstavljala opuštajuće i transcendentalno putovanje u mom mozgu, sa džeziranim melodijama koje su me vodile izvan mog svakodnevnog života u nekakav ambar u ruralnom delu Ontarija gde je, naposletku, album i snimljen.

Neutral Milk Hotel – In the Aeroplane Over the Sea (1998)

Ovo sam slušao tokom svojih dvadesetih. Ovo je, iskreno rečeno, najbolja indi pop muzika ikada. Čak iako ne volite ovaj žanr, samo poslušajte ovaj album i tok pesama koje vam pričaju priče, ostavljajući vas u blaženom stanju okruženim čudnim liričkim slikama koje se kreću od veselih do uznemirujućih, uvek sa dozom nežnosti i živopisnom spiritualnom energijom.

Radiohead – Hail to the Thief (2003)

Još od svoje 16. godine bio sam fan Radioheada, ali kad se ovaj album pojavio, bio sam opčinjen. Stihovi o koruptivnom sistemu zapadne civilizacije i ratovima, ispiranju mozga kojim smo izloženi, kao i stanju sveta u datom trenutku koji se raspadao nakon 11. septembra 2001. godine. Preslušavao sam ga tokom svog prvog samostalnog proputovanja Evropom 2003. kada sam posetio Veliku Britaniju, Austriju, Slovačku, Španiju, ali i Maroko u Africi, dok sam istovremeno čitao knjige kao što su Alhemičar Paula Koelja ili Na putu Džeka Keruaka. Ovaj album je soundtrack mog odustajanja od fakulteta kada sam nakon godinu dana napustio Političke studije. Ovaj album je deo mog putovanja zbog koga nikada nisam zažalio.

Eminem – The Eminem Show (2002)

Takođe, tokom svojih dvadesetih, navukao sam se na bledoliku repersku senzaciju iz protekle decenije, Eminema. Iako sam ga prilično kasno ukačio (kao tinejdžer bio sam pretežno rokerski nastrojen) shvatio sam da mi njegova direktnost, mudrost i humor savršeno odgovaraju dok sam eksperimentisao sa životom, supstancama, ženama, putovanjima, da bih konačno postao osoba kakva sam danas. Ovaj album je njegov vrhunac, njegovo remek-delo. Čist bes, čisto ludilo, čista inspiracija sa svim što dolazi iz ogromne strasti i koju je očigledno posedovao u tom trenutku.

Gogol Bordello – Gypsy Punks: Underdog World Strike (2005)

Kada sam otkrio ovaj bend u ruskoj četvrti u njujorškom Brajton Biču, odmah sam se vratio u vreme kada sam imao 18 godina i kada sam bio zaljubljen u jednu devojku ukrajinsko-jevrejskog porekla. Osim toga, to je bilo vreme kada sam prvi put posetio Srbiju i provodio više vremena u Slovačkoj i Ukrajini, odakle moja porodica potiče. Ovaj album me je toliko inspirisao da sam rešio da napustim posao u Kanadi i preselim se u Srbiju kako bih osnovao folk-pank bend. Životni put je namestio da radim nekoliko DJ setova sa pevačem Eugenom Hatzom i to je bilo to, moja slovenska duža se potpuno probudila i Wordly Savages su bili rođeni. Deset godina kasnije mogu samo da kažem „jebeno dobra životna promena“! Kada se samo setim svih koncerata po Evropi, smešnih situacija i žena sa kojima sam delio određeno iskustvo, život je postao jedna prilično uzbudljiva vožnja.