-

Šta muzičari slušaju: Dušan Perović (Filthy CatHouse)

Filthy CatHouse

I Srbija ima svoj glam rock za megdana! Beogradski Filthy CatHouse je prodrmao domaću scenu objavivši svoj prvi album „Senke iza Ugla“. Sastav je zatim objavio video za pesmu „Pali Bejbe“, a unutar ovih svežih aktivnosti koristimo priliku da pričamo sa Dušanom Perovićem, pevačem i frontmenom benda (koji je takođe i student muzikologije na Fakultetu muzičke umetnosti) o njegovim omiljenim albumima koji ga čine onakvim kakav on želi da bude.

Guns ‘N’ Roses – Appetite for Destruction (1987)

Kao i uvek do sada, i mislim da će tako ostati i do kraja života, „Appetite for Destruction“, bez ikakvog pogovora. Harmonski melem za uši, ritmički pokretač za skakanje i ludovanje, odnosno sveopšto nemirno stanje, u svakom slučaju iskrena i energična studijska interpretacija, tada pet nepoznatih momaka, danas već rokstarova sa pozamašnim stažom i iskustvom. Mogu samo da dodam: Izzy, Axl, Duff, Slash, Steven, imate jedno veliko hvala od mene za vaše remek delo koje je ujedno nepresušni vid inspiracije. I molim vas, ujedinite se barem još jednom.

Motley Crue – Dr. Feelgood (1989)

Personalno, moj omiljeni bend. Crue, Crue, Crue, Crue, Crue i tako beskonačno. „He’s the one they call Dr. Feelgood / he’s the one that makes ya feel alright!“ Motley Crue i njihov album „Dr. Feelgood“, su svojevrsno vaskrsenje za Nikkia, bend i njihovu mnogobrojnu armiju širom sveta. Sjajna muzika, sjajni tekstovi i sjajno izvođenje upakovani su i zvučno oblikovani od strane majstora Boba Rocka. Šta dalje pričati o albumu koji je iznedrio jedan takav hit kao što je „Kickstart my Heart“.

Backyard Babies – Stockholm Syndrome (2003)

Pored toga što Šveđani metališu, Šveđani, Bogo, me dobro i rokaju, i Backyard Babies su upravo najbolji dokaz za to. Mnogi ih karakterišu kao evropski G’N’R i to sa pravom. Nesavršeno savršena svirka je ono što najviše krasi ovaj bend. Što bi moji Filthyevci rekli, SLEAZY DO KOSKE. Njihov album „Stockholm Syndrome“ od samog starta i prve pesme „Everybody Ready?!“ te nokautiraju i prikucavaju za nosač zvuka, koji god on bio, za ušesa i na veoma lak način primoravaju da preslušaš ovo delo u celini do kraja.

California Breed – California Breed (2014)

Ne mogu, a da ih ne spomenem. Za veoma kratko vreme, supergroup California Breed (Glen Hughes, Jason Bonham i neki lik za gitarom) sa istoimenim albumom su osvojili moju blagonaklonost. Najzad jedan novi bend, doduše sa već poznatim akterima svetske rokenrol scene, čiju prljavu svirku i muziku mogu besomučno da slušam od jutra do sutra i obratno. Ovaj album toplo preporučujem i vama koji čitate moje reči. Bilo kako bilo, matorani, svaka čast, lomljava prve klase!

Aerosmith – Devil’s Got a New Disguise: The Very Best of Aerosmith (2006)

Pošto ovaj bend mnogo volim, neizmerno cenim i poštujem, faktički preslušavam diskografiju iz dana u dan, meseca u mesec, godine u godinu, ipak ću se odlučiti za sabrana dela toksičnih blizanaca i ostatka kolektiva koji sebe oslovljavaju Aerosmith, u vidu greatest hits kolekcije „Devil’s Got a New Disguise: The Very Best of Aerosmith“, na kojoj se nalazi samo mali deo njihovih besmrtnih pesama.