-

Šta muzičari slušaju: Dušan Kojić Koja (Disciplin A Kitschme)

disciplin a kitschmeJedan od začetnika novog talasa u Jugoslaviji sa bendovima Šarlo Akrobata i Limunovo drvo, a kasniej i osnivač alternativnog benda Disciplin A Kitčme – Dušan Koji Koja, za Balkanrock piše o svojim omiljenim albumima: „Više je albuma koje bi trebalo tu spomenuti, ali evo nekog izbora. Pre svega treba reći da su The Rolling Stones osnovna influenca.“

Jimi Hendrix – Band Of Gypsys (1970)

Album koji za upućene ima status biblije. Jimi Hendrix u svom super-funky-blues izdanju, jam-session koji postaje „veći od života“, uz „Machine Gun“ i gitarski solo, kojim je pomerena granica onoga što može da se odsvira na gitari.

Grand Funk Railroad -Live Album (1970)

Divlji distorzirani bas i jedna od najboljih hard rock ritam sekcija ikad, ulepšala je mladost i oterala one kojima bučna muzika dugokosih smeta.

James Brown – Hell (1974)

Jedan od konceptualnih albuma čoveka koji je izmislio funk, uvek spremnog za jamming, uz nadahnute, minimalističke, ponajviše za crnog čoveka, tekstualne poruke. Čovek=Ritam.

Gong – You (1974)
Pojavivši se u vreme preozbiljnih konceptualnih albuma progresivnih, simfo-rock grupa, Gong su ih sve jednostavno oduvali, pošto su u svom izrazu, za razliku od ostalih, uz muzičku virtuoznost uvek imali i dozu humora. Uz hipi bajkoviti koncept, drugačije omote, pseudonime članova grupe, bez ikakvih ograničenja, sa lakoćom su povezivali rock, jazz, funk, psihodeliju. (U Jugoslaviji smo imali prva dva albuma grupe Buldožer, na sličnom tragu)… A kada čovek počne da se bavi sviranjem rave muzike na pravim instrumentima, dodatno shvati koliko su Gong veliki band.

The Stranglers – Black And White (1978)

Bas gitara, manje-više, nikad nije imala ulogu vodećeg instrumenta u rock muzici, do pojave new wave-a . The Stranglers i njihov basista Jean Jacques Burnel su to promenili.

Pop Group – For How Much Longer (1979)

Uvrnuti beli post-punk funk je nesto sto mi je odmah zarobilo paznju. Lo-Fi zvuk i produkcija ovog albuma uz opominjuce kreštanje Mark Stewarta mi je definitivno potvrdilo da je staza kojom sam već počeo da hodam, put kojim treba ići.

Public Image Limited – Flowers Of Romance (1981)

Osnove drugačijeg poimanja rock muzike, radikalni punk stav John Lydona, u tom momentu ne najbolje shvaćenog, koji je bio u pravu i koji danas, 35 godina kasnije konačno ubira plodove svog avangardnog rada.