-

Šta muzičari slušaju: Đurđina Radić Djixx (SevdahBABY)

SevdahBABYLuckasta i intrigantna Đurđina Radić – Djixx, ženski vokal elektro-pop kvarteta iz prestonice SevdahBABY, do nedavno je bila zauzeta snimanjem spota za pesmu „Grad“, sa albuma Sega Mega, ti i ja izdatog na početku ove godine, ali kako je i obećala, čim je završila sa obavezama, bacila se na odgovaranje za Balkanrock.com o albumima u kojima uživa u poslednje vreme.

Erykah Badu – Baduizm (1997)

Ovaj album je veliki deo mojih svakodnevih aktivnosti još od 2009. godine. Ceo fazon Neo soula me je oduvek mnogo privlačio, a u ovom albumu sam potpuno zadovoljila svoju potrebu za takvim zvukom. Ima sve što jedan Neo soul pravac treba da ima, po meni.

Jamiroquai – The Return Of The Space Cowboy (1994)

Ovaj album sam preslušala stotinu puta i još uvek me isto ‘radi’ kao i prvog dana kad sam ga čula. Bila sam peti razred osnovne tada, 11 godina sam imala, ako se ne varam! :) Acid jazz je prosto moj zvuk. Otkako sam čula takvo manipulisanje harmonija shvatila sam da je to to za mene, a svačeg sam se posle Jamiroquaia naslušala. Preko metala, indie rocka, punka, trensa, drum n bassa, fusiona, itd, nekako sam se uvek na kraju vraćala acid jazzu i ovom albumu uostalom. :) Definitivno mogu reći da mi je Jamiroquai omiljeni bend. Takođe, trake sa ovog albuma su veliki deo mojih svakodnevnih aktivnosti.

Jill Scott – Beautifully Human (2004)

Ahhh… Jill Scott. Čujes glas te žene i kao da si upao u oblak od šećerne vune. Ne mogu da slušam ovaj album, a i generalno Jill, a da nemam osmeh na licu od uva do uva. Pored toga što je album muzički na veoma visokom nivou, smatram da je pravi njegov kvalitet u tome što je Jill prenela neverovatnu dozu ljubavi i ljudskosti u svaku traku što je inače veoma teško zadržati u studijskim trakama sad, pretpostavljam i nekad (ali pogotovu sad, kako napreduje muzička produkcija i sve se više fokusiramo na ono što ide uz modernu muzičku produkciju). Smatram da je to veliko umeće. Definitivno dragulj u mojoj muzičkoj biblioteci! :)

Jazzanova – In Between (2002)

Ovaj njihov album mnogo volim, ali mnogo. Otkako sam čula njihovu stvar „No Use“ odmah sam se ‘navukla’. I drži me bogami već par godina za sada, neće da me pusti brate, a još kad sam čula ostale stvari… pfff… gotovo… Kupili su me! Jako volim eklektične stilove i muzičke žanrove koji spajaju različite pravce i ovaj album mi je vrhunac takvog fazona. (Pametno nazvano od nekih muzičkih „naučnika“ NuJazz).