-

Šta muzičari slušaju: Draško-Drak Nikodijević (Igra Staklenih Perli The Next Generation)

drak_nikodijevicDraško-Drak Nikodijević, frontmen benda Igra Staklenih Perli The Next Generation, za Balkanrock govori o nekima od njegovih omiljenih albuma: „Teško mi je da kažem šta najviše volim da slušam: sve zavisi od dana, od raspoloženja. Evo neko izbora za Balkanrock.

The Rolling Stones – Their Satanic Majesties Request (1967)

Ovo je verovatno najbolji album Stonesa, za koji većina ljudi nikada nije ni čula. Ovo je jedan od najpsihodeličnijih albuma ikad snimljenih. Nastao 1967. godine, u kojoj su Stonesi preživeli hapšenja, suđenja, odlazak u Maroko. Eksperiment u kome je psihodelični doživljaj zabeležen, a ne samo prepričan (kao u slučaju Sgt. Peppera).

Coyote Oldman – The Shape of Time (1995)

Muzika sa ovog albuma me opušta i nosi negde daleko, daleko…. u sam centar UniVerzuma. Šamanska muzika koja vodi u Gornji Svet, svet anđela čuvara. Ambijent distorziranih flauta, svet viših vibracionih bića. Muzika za meditaciju, duboku relaksaciju. Savršeni sklad harmonije: anđeoske vibracije u tradiciji Američkih Indijanaca.

The Master Musicians of Jajouka – Apocalypse Across the Sky (1992)

Izvorna marokanska šamanska muzika. Otkrio ih je Brian Jones 1967. godine u Maroku. Ovo je šamanska tradicija stara hiljadama godina, u sebi sadrži iskonske vibracije. Nije za svačiji ukus, nije za svaki dan. Vodi u Donji Svet, svet senki i starih demona koji su nekada davno vladali svetom.

Snimci sa Woodstocka

Dokumentarni živi snimci sa najvećeg festivala ikada. Tri dana anarhije, muzike i ljubavi. Svi učesnici su bili u transcendentalnom stanju svesti, svi učesnici su u tom trenutku bili na vrhuncu svoje karijere. Cunami kreativne energije; najbolji dokument jedne epohe koja je nestala.

Deep Purple – Machine Head (1972)

Volim da preslušam ovaj album svakih desetak godina. Uvek ga čujem kao da je prvi put, uvek čujem stvari koje ranije nisam primećivao. Vrhunac produkcije i muziciranja. Balans tenzije i opuštenosti, mešavina stilova u hard rock formatu. Biblija heavy metala, ovaj album je svakako izmenio istoriju savremene muzike. Svi članovi benda i kolektivno i pojedinačno bili su na vrhuncu svoje muzičke karijere i taj trenutak je uhvaćen na ovom albumu. Danas već klasični rifovi, solo deonice, tekstovi, ritmovi… Sve se uklapa.

Naravno, tu su i Pink Floyd, Can, Tangerine Dream, Nine Inch Nails, Bach, King Crimson, ZZ Top i mnogi, mnogi drugi. Da nema muzike, život bi bio teško podnošljiv.“