-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Dragan Gale Vlajić (Bas i Stega)

Šta muzičari slušaju: Dragan Gale Vlajić (Bas i Stega)

bas i stegaDragan Gale Vlajić, gitarist benda Bas i Stega izdvojio je pet albuma koji su na njega najviše uticali, a o svom izboru kaže: „Odrediti 5 albuma koji su najviše uticali na mene je jako teško pitanje jer ima puno albuma i bendova koje volim. Volim da slušam muziku raznih žanrova od panka, rock and rolla preko regea, duba i raznih elektronskih pravaca. Jako mi se dopada kada je bend koncipiran tako da koristi i instrumente i elektoniku. To mi je nekako najdraže. Pokušaću u narednom tekstu da odredim po meni 5 najuticajnijih albuma.“

Korai Öröm – Korai Öröm (2005)

Neverovatan album benda iz Budimpešte objavljen 2005. godine. Čisto psihodelično putovanje kroz muziku. Muzika koja kao da dolazi direktno iz svemira kroz svirku neverovatnih Mađara. Čvrste bas linije, neverovatne gitarske deonice, po meni genijalno i umereno odsvirane. Imao sam sreću da čujem bend uživo jedne godine u Subotici, nisam imao predstavu šta je Korai Orom, ali sam ostao da ih čujem nakon nastupa benda Let 3. Bio sam zadivljen. Kako na ovom albumu, tako i uživo, ritam sekcija koju čine trojica bubnjara koji se non-stop prepliću I basista koji svira neverovatne bas linije zaista ostavljaju utisak i teraju te neprestano da igraš. Kao da si na žurci koja nikada neće prestati. Sve je začinjeno gitarama koje su na efektima, sintovima i raznim egzotičnim instrumentima poput drombulja na dileju, didžiridua i raznih duvačkih instrumenata. Preporučio bih svakom da posluša šta sviraju ovi ljudi.

Pink Floyd – Animals (1977)

Neverovatna koncepcija, sjajni aranžmani pesama, kompozicije kojima ću se uvek diviti. Teško je izdvojiti najbolji album Pink Floyda, to je nemoguće, jer je svaki remek delo. Mogu da ih slušam u svakom momentu, oni su velika inspiracija i po meni bend koji je neprevaziđen. Prvi album koji sam čuo je Animals pa sam ga zbog toga izdvojio. Uvek se naježim na stihove iz pesme „Sheep“ : „Hopelessly passing your time in the grassland awaaaay“. Odličan album koji mi često svira u glavi.

Radiohead – In rainbows (2008)

Za ovaj album bih rekao sve na svom mestu. Odličan vokal, sjajne gitarske deonice, odlični rifovi…Kada sam prvi put čuo ovaj album pomislio sam da je najverovatnije najbolji album Radioheada, po meni naravno. Prva pesma koju sam čuo bila je „Weird Fishes/Arpeggi“. Sjajan ritam bubnjara, kom se priključuju tako emotivna prebiranja na gitari sa bas linijom koja mazi u pozadini i vokal Toma Jorka koji je neverovatan u kombinaciji sa pratećim vokalima. Fino putuje kroz celu priču uzlaznom putanjom. Zaljubio sam se u ovaj album na prvo slušanje, album pun emocija i uvek volim da ga čujem.

Zenzile meets High Tone – Zentone (2006)

Dub album, spoj odsviranih deonica i elektronike koji su tako dobro iskombinovani da svaki put kada slušam čujem nešto novo. Neki reverb, neki zvuk koji do tada nisam registrovao. Deonice koje su svirane su jako dobro osmišljene i u miksu plutaju. Kod ovog albuma me je oduševila primena reverba i delayeva na bubnjevima i celokupna produkcija. Jako volim kada se dabuje doboš na način na koji je to rađeno na ovom albumu. Prelazi iz deonica u deonicu su jako vešto odrađeni. Toplo bih preporučio za slušanje.

The Doors – Album The Doors (1967)

Debitantski album benda The Doors. Uvek ću rado slušati pesme sa ovog albuma kao što su „Light my fire“, „Break on trough“, „Crystal ship“… Album sa prejakom energijom Morisona i Dorsa. Sećam se da sam ga u srednjoj školi slušao na walkmenu ceo put od Beograda do Bara. U nedogled… I bilo je to super letovanje. Ovaj album zauzima jedno od najznačajnijih mesta u rock and roll kulturi za sigurno. „Break on trough, to the other side“.