fbpx

-

Naslovna Autorski članci Šta muzičari slušaju Šta muzičari slušaju: Dragan Arsić Tilt (Bjesovi)

Šta muzičari slušaju: Dragan Arsić Tilt (Bjesovi)

BjesoviGitarista kultnog benda iz Gornjeg Milanovca. Bjesovi, Dragan Arsić Tilt u trenutku kada ga je kontaktirao novinar Balkanrocka slušao je Alter Bridge – “Isolation” sa albuma “AB III”. Ipak priznaje da mu je draži “Blackbird“, na kojem je Mark Tremonti odsvirao legendarne solo deonice. “On i Mayles Kenedy zajedno prave predivne harmonije, tako da obavezno treba poslušati ovaj bend sa Floride”. Sledeći na listi bili su Killswitch Engage, Deftones, 36 Crazyfists, Opeth, All That Remains… Uprkos ovim, za čitaoce Balkanrocka osvrnuće se na nekoliko veoma uticajnih albuma po njemu.

Jimi Hendrix – Are You Expirienced? (1967.)

Prvenac gitar heroja koji je uticao na mnoge generacije, da odvrnu pojačalo do kraja i zaviju žice na gitari dok ne naprave kreativnu buku od mikrofonije. Ploča koja se sluša sa istom strašču i nakon hiljadu ponavljanja. Zar je potrebno nabrajati hitove? Naravno, obavezna je potpuna Jimijeva diskografija, ali sa ovim albumom započeta je nova era sviranja gitare.

AC/DC – If You Want Blood You’ve Got It (1978.)

Prvi na živo album Iz ere Bon Scott-a. Brutalno prenešena magija koju stvaraju braća Young i ekipa, jednostavno, da se naježiš već od prvog tona. AC/DC su rudnik zlata za rifove na gitari. Fenomenalan album. Posebno mi je draga verzija “Let There Be Rock“, sa te ploče.

Alice In Chains – Dirt (1992.)

Mračan, depresivan, veoma emotivan, ljut, pun uspona i padova. Težak album. Savršeno sazvučje gitare i glasa ne može nikoga da ostavi ravnodušnim. Vanvremenski hitovi, koji su izdigli ovaj bend koji nije želeo da se poredi sa svojim kolegama iz Seattle-a. Jerry Cantrell-a je odličan gitarista.

Rage Against The Machine – Rage Against The Machine (1992.)

Surova energija, koja kad misliš da je stigla do vrhunca, nastavlja dalje i dalje. Zar postoji veci vapaj za slobodom od onoga koji momci iskazuju u pesmi “Freedom”. Tom Morello je veliki inovator u pravljenju zanimljivih zvukova na gitari, pravi genijalac.

System Of A Down – Toxicity (2001.)

Sećam se kad je Zoran Đuroski Đura (Eyesburn) doneo ovaj album Zoranu Marinkoviću (Bjesovi) da ga pusti na njegovim moćnim zvučnicima. Tu sam se našao i ja, da podelimo oduševljenje ovim simpatičnim Jermenima, produciranim od strane legendarnog Rick Rubin-a. Moćno zvuče, nema šta. Inače, Marinković je jedan od najvećih kolekcionara muzike, koncerata , filmova i bezrezervno me je hranio sa dobrom muzikom, tako da ovaj spisak albuma ne bi mogao da se završi tako lako. Sad bih pomenuo još dvadeset albuma koja sam izostavio. Muzika je nepresušni izvor…