-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Domagoj Talan (Vinyl Slang)

Šta muzičari slušaju: Domagoj Talan (Vinyl Slang)

Dajana Lerić

Funkcija: Šef dopisništva za Hrvatsku

Sebe vidi kao: Strastvenu obožavateljicu glazbe, književnosti i filma s istančanim ukusom za pivo.

Moto: Živi kao da ćeš sutra umrijeti, uči kao da ćeš vječno živjeti.

vinylslang

Vinyl Slang mladi je bend iz Županje, a njihov vokal i gitarist Domagoj Talan osvrnuo se na albume koje voli slušati uz priznanje: „Otkako sam se vratio s faksa slušam ogromnu količinu glazbe, ako sam za računalom slušam nešto ili preko mobitela kad idem negdje i to je najčešće diskografija bendova na shuffle, ali postoji nekoliko albuma koje sam baš odslušao ovako u cijelosti i kad pogledam većina nema nikakve veze s ovim što mi sviramo.“

Sonic Youth – Goo (1990)

Fantastičan album. Thurstonovi tekstovi i sviranje koje je u jedan tren potpuni kaos, a onda kao uspavanka. Sjećam se na prvo slušanje albuma da sam ostao iznenađen kako bend može tako jednostavno svirati, a zvučati tako puno. Takve stvari i te neke kratke melodije kao na „Tunic“ jednostavno stvaraju taj neki poseban zvuk koji je utjecao na ogroman broj bendova.

Radiohead – In Rainbows (2007)

Po meni najzaokruženiji Radioheadov album i jedan od najboljih albuma ikad. Od prve sekunde do zadnje jednostavno savršen. Jonny Greenwood kao da se potpuno opustio na ovom albumu i dao si oduška s gitarom i violinama i efektima i svime i doslovno je skladao album. A o Thomovim tekstovima i pjevanju da ne pričamo. I uz sve to meni je omiljeni dio albuma nešto što je zanemareno od dosta ljudi a to je Philovo bubnjanje.

Queens of the Stone Age – …Like Clockwork (2013)

Novi album Queensa pa nije ni čudo što se stalno vrti. Jako čudan album za njih, ali nikako loš. Strašno je blag album i nekako tih i miran, a nekako uspijeva ne bit dosadan. Homme kao da se smirio nakon te prometne i pokušava tu neku drugu stranu benda pokazat. Od stvari bih izdvojio „Kalopsia“ i „Smooth Sailing“. I iako je fantastičan album nekako mi je produkcija čudna i fali mi tih čudnih melodija na koje sam naviko kod Queensa, najbliže tome je solaža na „Smooth Sailing“. Sve u svemu izvrstan album.

Clutch – Jam Room (1999)

Clutch sam otkrio kad sam došo u Vinyl Slang preko Vujke (basist) jer je pustio „Burning Beard“ kad smo išli na jednu probu i osvojili su me na prvu i trenutno su mi u top 3 benda. Album „Jam Room“ možda nije njihov najbolji, ali je meni nekako najdraži. Produkcija albuma stvara baš atmosferu sobe za jammanje i dok slušam kao da su svi na nekih 3-4 metra od mene. Omiljene stvari s albuma su mi „Drifter“ i „I Send Pictures“ u kojima najviše do izražaja dolaze tekstovi Neila Fallona. Općenito bend je nešto drukčije. Ako bi pogledali sliku benda prije slušanja nitko od njih ne izgleda kao da je u stanju odsvirat išta, a kamoli svirat tako kako sviraju. Ponajviše bubnjar Jean Paul koji je negdje fantastično opisan kao Bonham sa više groovea. Ukratko genijalan bend s genijalnim albumom.

The Raconteurs – Consolers of the Lonely (2008)

Oni su drugi bend Jack Whitea iz White Stripesa i osim Jackovih solaža ne zvuče ni malo slično. Ovo im je drugi album i osjeti se da su si više legli kao bend nego na prvom albumu. Jackov zvuk gitare u ovom bendu je nešto što pokušavam postići već par godina i on je kao gitarist i kao glazbenik meni najveći utjecaj, sve što čovjek dotakne se pretvori u zlato, osim ova dva benda još su tu i Dead Weather i njegov solo album „Blunderbuss“ koji je oborio rekord Beatlesa po broju prodanih ploča. Album je izvrsno odrađen. Uravnotežen, zanimljiv i dovoljno kratak da ne bude naporan, a dovoljno dug da ostavi utisak. Svaka stvar je priča za sebe i osjeti se da su surađivali i uživali u stvaranju. Od stvari bih izdvojio „Salute Your Solution“, prvenstveno zbog tona gitare, „Carolina Drama“ u kojoj Jack izvlači tu svoju „country“ stranu i pjesma je doslovno priča i „You don’t Understand Me“ laganicu na klaviru zbog koje sam poželio naučiti svirati klavir.

Domagoj na kraju zaključuje: „Mogao bih sad još milijun bendova nabrojat i pisat eseje o ovim albumima, al’ eto. Postoje bendovi kao Led Zeppelin, RATM ili Pantera koje slušam na redovnoj bazi i imali su ogroman utjecaj na mene, ali ovo su nekako albumi koje sam odslušao izolirane od diskografije benda i albumi koje mogu uvijek poslušati i nadam se da će ih zbog ovoga još netko poslušati.“