-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Dimitrije Vasić (Sacramentum, Demist)

Šta muzičari slušaju: Dimitrije Vasić (Sacramentum, Demist)

Ivana Božić
Funkcija: Urednik/edukator

Bubnjar Dimitrije Vasić muzikom se bavi od 2004. godine kada je i kupio svoj prvi bubanj i sa drugarom osnovao bend “Priory Cemetery” (inspirisani spotom Iron Maidena “The Number of the Beast”, gde se na početku spota vidi taj natpis) da bi kasnije bend preimenovali u “Demention”, snimili demo i osvojili Hit 202. Sarađivao je i sa bendovima: Enjoy Sarma, Atlantida, Hexagram, Dagger Spawn, Demist, Sakramentum, a uskoro bi trebalo da zasvira i u bendu Prisoner. Planira da realizuje svoj solo projekat koji će se zvati Diketa u stilu George Kolliasa (Nile) koji je skoro snimio svoj solo album.

O svojim muzičkim uticajima, Dimitrije kaže: “Na mene su od početka moje karijere uticali bendovi kao što je Death, recimo moj omiljeni album Human, zatim Iron Maiden – Brave New World. Volim da slušam i dosta roka tipa Skid Row, Whitesnake, kao i nešto brutalno tipa Nile, Malevolent creation, Morbid Angel, Kreator itd. Nikada nisam bio ograničen muzičar što me je dovelo do toga da mogu da sviram svašta i da uživam u tome. Imam puno nastupa iza sebe ali se još nisam ostvario. Nikada mi nije bilo dosta, tako da bez obzira na našu situaciju u ovoj zemlji i dalje vežbam i ne odustajem od borbe za kvalitetnu muziku i uopšte taj stil života i kulturu. Mislim da je to prava stvar.”

Death – Human

Taj album mi se nekako najviše svideo jer sam osetio neku posebnu emociju u samoj svirci a i produkciji, jer jeste old skull ali se baš svaki ton izražajno čuje. Tehnički je jako zahtevan a i jedan od mojih omiljenih uzora (Sean Reinert – Cynic) je baš svrao na tom albumu.

Iron Maiden – Brave New World

Svaki album Iron Maidena mi se svideo ali mi je ovaj najbolji isto zbog produkcije i melodičnosti koji su izveli u tim godinama svoje karijere. Tu su mi dokazali da su i dalje matorci energični kao i pre
što su bili. Preveliku energiju osećam kada slušam taj album, pogotovu kada popijem.

Kreator – Outcast

Za mene vrh trash metal album. Svi mi metalci znamo koje su numere na tom albumu, i dalje se sviraju i neprevaziđene su. Mislim da tako jedan trash metal treba i danas da zvuči.

Judas Priest – Painkiller

Šta da kažem o tom albumu i o njima… Ipak su oni izmislili kožne jakne i ceo taj fazon. Kad ih je voleo Chuk iz sastava Death, a što ja ne bih.

Decapitated – Nihility

Po meni jedan od najboljih poljskih death metal bednova i jedan od najboljih albuma. Inače, obožavam poljsku death metal školu: Behemoth, Vader… kao i floridsku, koju sam prvo zavoleo pored Morbid Angela i specifičnog blasta Pit Sandovala. Gledao sam ih dva puta uživo (Morbid Angel – Domination, Pit u najboljem svetlu, po meni).