-

NaslovnaAutorski članciŠta muzičari slušajuŠta muzičari slušaju: Danilo Marinković (YU:420)

Šta muzičari slušaju: Danilo Marinković (YU:420)

Danilo Marinković najpoznatiji je kao frontmen reggae benda AmanZaman, osnovanog još 2008. godine u Svilajncu. Posle duge saradnje, bend je prestao sa radom pod tim imenom, ali se od nekadašnjih članova (i članova drugih bendova) oformio novonastali reggae/balkanfunk sastav YU:420, koji je skoro promovisao prvi single „Peace“, sa Marinkovićem za vokalom.

Ovaj multitalentovani momak, pored pevanja, svira i gitaru, bas, klavir i perkusije, a u slobodno vreme voli i da se nađe u ulozi DJ-a beogradskih klubova.

Simpatije publike pokupio je i 2011. kao učesnik u prvoj sezoni muzičkog takmičenja „Prvi glas Srbije“. Specifičnim stilom pevanja, pozitivnošću i ležernošću osvojio je i žiri i čitavu zemlju. Za Balkanrock govori o albumima koji su na neki način obeležili njegov život i muzičku karijeru.

Fat Fredys Drop – Based On A True Story (2005)

Klasik album jednog klasičnog neverovatnog benda. Sofisticirani aranžmani u kombinaciji sa fenomenalnim ambijentom i vanserijskim osećajem za kompoziciju. Definicija gruva i harmonija sklada.

Damien Marley & Nas – Distant Relatives (2010)

Kada velikani i veterani udruže svoje super moći desi se čudo od albuma. Doslovno antologiski mix i spoj dve srodne subkulture kao što su regaae/ragga i hip hop.

Morcheeba – The Big Calm (1998)

Jedan od klasika downtempo i triphop scene, i neverovatno muzičko putovanje u mistični svet melanholije sa predobrim gruvom, poučnim tekstovima i fenomenalnim ženskim vokalom koji hipnotiše.

Rage Against the Machine – RATM (1992)

Audio Revolucija. Najjači zabeležen stepen buke koji može da doprinese rušenju političkih sistema, kultni album i jednostavno način života i iskazivanja stava.

Tool – Lateralus (2001)

Korak dalje alternativnog uma i dokaz da je linija između genija i ludaka toliko tanka da je gotovo nevidljiva. Bogovski rifovi, neparni polu paterni i sirova vanzemaljska energija sa porukom koja zahteva dešifrovanje. Krem de la krem.

RHCP – Californication (1999)

Magija papričica. Totalna platina. Prvi kompletan album sa kog sam skinuo sve gitarske i bass deonice i poželeo da se profesionalno bavim muzikom. Od prve do poslednje, svaki decibel savršen. Remek delo.