fbpx

-

Naslovna Autorski članci Šta muzičari slušaju Šta muzičari slušaju: Danijel Deni Karalić (Post Scriptum, Brutal Protest)

Šta muzičari slušaju: Danijel Deni Karalić (Post Scriptum, Brutal Protest)

Danijel Deni KaralićListu omiljenih albuma ovoga puta nam na Balkanrock stranice donosi Danijel Deni Karalić, banjalučki saksfonista kojeg najčešće prepoznaju po radu sa reggae bendom Post Scriptum i hip hop sastavom Brutal Protest.

“Iskreno, postavili ste mi jeben zadatak. Kaže mi novinar: ‘Izdvoji 3-5 albuma koje slušaš…’ Ne znam kako, a da ne smorim ljude sa bar 50 komada. Evo, probaću…”, kaže Deni.

UB40 – Signing Off (1980)

Album koji sam 2005. godine kupio u Solunu i od tada ga ne vadim iz plejera. Poslje godinu dana sam sebi kupio prvi saksofon, toliko je uticao na moje sviranje, da sam ga morao staviti na prvo mjesto.

Del Arno Band – Retrospective (2001)

Dvostruki album koji mi je dao vjetar u leđa da, zajedno sa Bojanom Stijakom, osnujem Post Scriptum. To se desilo godinu dana nakon izlaska ovog albuma, imao sam ga na kaseti.

Morphine – The Night (2000)

Bostonska trojka u neobičnom sastavu – bas gitara sa dvije žice, bubanj i bariton saksofon. Ukratko, otkad sam počeo svirati bariton saksofon nisam prestao slušati ovaj bend. Izdvajam ovaj album, jer bih volio da ga posluša što više ljudi, jednostavno je sjajan. Takođe, imaju mnogo uticaja na moje trenutno sviranje.

Azra – Filigranski pločnici (1982)

Opet ja o saksofonu, ali šta bih sada… Jedan prelijep dvostruki album koji ima dosta saksofona, fine muzike i tekstova. Teško je za reći, ali mislim da mi je ovo omiljeni Azrin album.

Bob Marley – Babylon By Bus (1978)

Ako ne i najdraži live album, koji mogu poslušati u bilo kom momentu i bilo gdje. Često ga djevojka i ja puštamo na žurkama Denina Soundsystema i to po par pjesama za redom. Nemam šta puno pričati o samoj muzici, Bob je u pitanju… Ko zna – zna.

Eto, uspio sam izdvojiti pet albuma. U stvari, samo sam se zaustavio.