-

Šta muzičari slušaju: Damian Lee Damianovich (Dot the Eye)

Damian Lee Damianovich Dot the EyeKo je ljubitelj rifologije sa teksaškog područja S.A.D.-a, trebalo bi da se osvrne na beogradski sastav Dot the Eye, koji u poslednjih par godina gradi ime ne samo na području Srbije, već razmišlja i o mnogobrojnim nastupima u inostranstvu. Bend je trenutno u procesu snimanja svog drugog albuma, i u pauzi smo popričali sa basistom kvinteta, Damianom Lee Damjanovichem, o nekoliko njegovih omiljenih izvođača i albuma koji su ga unapredili kao muzičara.

Pantera – Far Beyond Driven (1994)

Od svih hevi metal bendova, Pantera je, po meni, najtvrđi, najbolji , a možda i najprogresivniji bend. Njihova inovativnost, fenomenalne solaže i jedinstveno Phillovo pevanje nikad nisu bacali senku na samu muziku, tj. poentu i smisao pesme. Većina današnjih metal benova pokušava da kopira Panteru i njihov stil svirke, ne shvatajući da su skrimovanje, fenomenalni bubnjarski paterni, i Dimebagovi bolesni rifovi tu da učine pesmu tvrđom, a ne nose sam smisao pesme. Kao i većina, počeo sam slušanje rok muzike sa Metalikom, i odmah se navukao na južnjački hevi metal (Black Label Society, Godsmack, Soil, Lamb Of God), ali je Pantera definitivno ostavila najveći uticaj – štaviše, moj bend je počeo kao Pantera tribjut. Omiljeni njihov album mi je Far Beyond Driven, jer mislim da su na tom albumu jednostavno gurnuli hevi metal do svog maksimuma, a da pritom i dalje imaju te fenomenalne melodije i muzikalnost. Stiče se utisak da svi muzičari izvlače maksimum iz svojih instrumenata, za razliku od današnjih bendova, koji u pokušaju da budu što tvrđi gube koncepciju i smisao muzike, a svi znamo da je Dimebag izmislio rifologiju i da niko ne može da prismrdi njegovim rifovima.

Marcus Miller

Bili basista, ili ne, posle slušanja Markusa Milera, potpuno promenite pogled na bas gitaru i njenu ulogu u bendu. Kao jedan od najboljih slep basista na svetu, uticao je na mene kao hardkor metalca, da se ozbiljno posvetim slep tehnici na basu. Ne bih izdvajao ni jedan album kao bolji od drugih. Svaka njegova pesma je toliko puna gruva da je malo reći da je čovek gruv-mašina. Jedna od zanimljivijih pesama mi je Blast (sa albuma Free).

Kyuss – Welcome to Sky Valley (1994)

Po meni najbolji stoner rock bend. Veoma specifičan bend, koji ili volite i slušate, ili uopšte ne možete da ih svarite. Uglavnom je to tako kod stoner rocka, ili ga baš volite i kapirate, ili ga uopšte ne slušate. Kyuss sam izdvojio jednostavno zato što od stoner rocka koji slušam imaju najkvalitetniji zvuk i kvalitet koji ne varira od albuma do albuma, nego je stalno pristutan. Jednostavni imaju stvarno velik broj dobrih pesama. Najbolji album mi je Welcome to Sky Valley.

Skip James

Ako hoćete da slušate dobar bluz, morate da slušate Skipa Jamesa, Muddyja Watersa, Roberta Johnsona, Howlin’ Wolfa… Da biste stvarno razumeli bluz, morate da se vratite unazad koliko je god to moguće, iako su snimci loši (jer su uglavnom iz prve polovine 20. veka), pesme imaju neverovatnu težinu. Skipa Jamesa sam izdvojio zbog jednostavnosti (samo glas i gitara), a opet tako moćne muzike.

The Aristocrats – The Aristocrats (2011)

Šta reći za njih – jedan od najboljih gitarista koji je ikad živeo – Guthrie Govan, jedan od najboljih basista današnjice Bryan Beller i slavni bubnjar Marco Minneman. Uglavnom, kada se ovakve face okupe da naprave projekat, ljudi su skeptični da taj projekat neće oduševiti jer imaju velika očekivanja, poznavajući solo rad tih muzičara. Naprotiv, prvi album Aristokrata je genijalan u svakom pogledu, iako je u pitanju fusion jazz, koji ne mogu baš svi da slušaju, ovaj album sa odslušao u cugu. Jednostavno ne može da se kaže šta je bolje, pesme, svirka, produkcija; sve je odrađeno do maksimuma. Trenutno, mislim da su trio kojem niko ne bi mogao da izađe na crtu.