-

Šta muzičari slušaju: Courtney Taylor-Taylor (The Dandy Warhols)

IMG_20160208_212214_edit1_edit_edit_edit_edit

Frontmen večnih portlandskih boema The Dandy Warhols, Kortni Tejlor-Tejlor, bio je raspoložen da sa nama podeli svojih omiljenih pet albuma. The Dandy Warhols u svom opusu imaju određenu dozu eklekticizma pa je očekivano da se među albumima koje njihov mastermind sluša nađu primerci iz „suprotnih ćoškova soba“.

Novi album Kortnijevog benda, „Distortland, svetlost dana će ugledati osmog aprila, a dotle pročitajte frontmenov izbor, kako kaže, „pet savršenih albuma koje verovatno nemate“.

Circled Jerks – Group Sex (1980)

Ovako ja zamišljam ultimativnu pank ploču. Volim ja britanske legende, ali ovde je taj „jebi se“ stav savršeno usmeren ka mom zapadno-obalnom mentalitetu. Tako dobra muzika sa pevačem koji je pravi pametnjaković. Poslušao sam je skoro opet i zaista je fascinantna.

The Damned – Phantasmagoria (1985)

The Damned nisu bili gotičari dok Roman Džag nije zamenio „Captaina Sensiblea“. Volim ovaj album barem i koliko „Machine Gun Ettiquette“ jer je u isto vreme i jedinstven i dobro isproduciran, znaš, nije lo-fi, a to smatram retkim.

Spiritualized – Laser Guided Melodies (1992)

Album koji mi je promenio život i maltene stvorio The Dandy Warhols. Dodaj „So Tonight That I Might See“ Mazzy Stara, The Verveov „A Storm in Heaven“ i nekoliko ortaka sa „ekserima“ i znaćeš kako je nama bilo 1994. godine.

The Shins – Chutes Too Narrow (2003)

Mislim da je najbolji album čitavog žanra koji su nasledili neo-folky-indieish rokeri. Merserovi tekstovi su eksplozivniji i ujedaju za srce, ali su uvek elegantni. Produkcija mu je lo-fi i zbog toga je odlična. Njegove melodije i promene akorda imaju tu neku dubinu koju mogu da opišem samo kao „englesku“. Merserov glas je čudo prirode. Ovaj album ozbiljno „kida“.

Astrud Gilberto & Stan Getz – Getz Au Go Go (1964)

Ona mi je omiljena pevačica svih vremena. Muzika sa ovog albuma pokrenula je čitav žanr (verovatno misli na bossa novu, prim. aut.) i nikada se nije pojavilo nešto sličnog kvaliteta. Pretpostavljam da se ovako oseća najveća faca na Zemlji.