-

Šta muzičari slušaju: Branislav Gluvakov Tubaćin (Van Gogh)

Skroman i tobože neupadljiv, Bane Gluvakov Tubaćin je jedan od onih muzičara koji se kad uzme gitaru u ruke, pretvara u vanzemaljca koji ima moć da svirkom prebaci u druge dimenzije. Prošao je kroz RH Group, After Funk, Napred U Prošlost i Kontrabandu, a poslednjih desetak godina je gitarista grupe Van Gogh i frontmen Bane Gluvakov Tria. Te je pokušao da na što koncizniji, jasniji i precizniji način objasni koja su to muzička dela uticala na njegovo stvaralaštvo.

Van Halen – 1984 (1984)

Kada sam kao tinejdžer otkrio Van Halen-a, mislio sam da me je pregazio kamion. Eddie je nešto najluđe sto sam čuo do tada posle Hendrix-a. Neverovatno je da volim da slušam ovaj album posle mnogo godina. Vešto odsvirani ritmovi, fluidnost sviranja i fantastičan ton me je inspirisao i zauvek uticao na moje muziciranje.

Jimi Hendrix – Are You Experienced? (1967)

Jimi je uticao na sve stilove muzike kada se pojavio: na pop, jazz, rock, fusion… U studiju je eksperimentisao sa neverovatnom slobodom, na ivici psihodelije, bluesa, rock-a i jazza. Emocija se osetila iz svakog tona, koji je odsvirao.

The Allman Brothers Band – Live At Fillmore East (1971)

Oduvek me je fascinirala živa svirka i snimci koncerata. Način na koji su svirali i improvizovali veoma je muzikalan. Na albumu se oseća bliskost članova benda i njihova međusobna hemija.

Miles Davis – Bitches Brew (1970)

Miles je iz klasičnog jazza i bebop-a krajem šezdesetih, početkom sedamdesetih, pod uticajem Hendrix-a, Santane i Cream-a, ušao u novu epohu svog stvaranja. Praćen vanserijskim mladim jazz muzičarima zaplovio je u nepoznate vode eksperimentisanja i psihodelije. Svet jazza je bio u šoku, ali uticaj ovog albuma je zaista neizmeran.

John Coltrane – A Love Supreme (1965)

Coltrane je bio saksofonista u bendu Miles Davisa; zajedno su snimili Kind Of Blue album i uneli novine u jazza, ali tek kada se odvojio i krenuo u solo karijeru nastala su najbolja dela. Dok je njegova muzika vazdušasta i otvorena, Coltrane-ova je zatvorena i ima težinu uranijuma. Na saksofonu je otišao toliko daleko da i dan danas zvuči vanvremenski.