-

Šta muzičari slušaju: Boško Mijušković (Straight Mickey and the Boyz)

Straight Mickey and The BoyzBoško Mijušković, basista alternativnog benda Straight Mickey & The Boyz za Balkanrock piše o nekim od omiljenih albuma. Pred vama je jako zanimljiva lista.

Miles Davis – Bitches Brew (1970)

Ovaj album je za mene sve ono što sam ikada tražio u muzici. Apsolutna sloboda u svakom smislu, mračna ali opet i topla orijentalna atmosfera, i najkul muziciranje od svedenih i odmerenih, do sumanutih i najdrskije odsviranih tonova. Ovaj album je poenta svega i zaista to je to.

Captain Beefheart – Trout Mask Replika (1969)

Konceptualna umetnost i avangarda i to sve, i poezija i proza, i mega ludilo gitare, i kapetan Bog i eto. I ovaj album je poenta. A to je zbog toga što je Kapetan nosio sa sobom samostrel i pretio mlađim kolegama iz njegovog Magic benda da će da ih… ono… ako ne odsviraju sve te avangardne genijalnosti koje i bejahu snimili, dobro je.

Husker Du – Zen Arcade (1984)

Oduvalo mi je mozak i ništa više nije bilo isto kao pre, kada sam prvi put čuo ovaj album. I svaki put kad ga odslušam bude tako, ili još gore, tj. još više se sjebem, jer to je i poetna ovog albuma i muzike uopšte: da se sjebeš skroz.

Big Boys – The Fat Elvis (1993)

Prvi put kada sam čuo „Manipulation“, kao da sam znao da je to najlepša pesma koju ću ikada čuti. I onda sam počeo da slušam Big BoyZe, i danas, kada sviram u bendu i to sve, oni su jedan od mojih najvećih uticaja u tom muzičkom radu i to.

Sun Ra – svi albumi: Zato što je Bog.

John Coltrane – Ole Coltrane (1962)

Vrhovni Bog! Rođen sam istog dana kad i on, valjda to nešto znači.

No Means No – Why do they call me mr. happy? (1993)

Zbog ovog benda, a pogotovu zbog ovog albuma, vremenom sam skapirao da je mega kul da sviraš bas gitaru i da je to TO.